''Potpalila'' sukobe

Zastupnica iz BiH uzela milijunski mito za izvještaj o Nagorno Karabahu?

Vijesti / Flash | 07. 01. 2017. u 17:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spor između Armenije i Azerbajdžana koji traje desetljećima, dodatno je zaoštrila zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković.

Armenija tvrdi da je zastupnica Marković navodno uzela novac od Azerbajdžana - spominje se višemilijunski iznos u eurima - da bi kao šefica izaslanstva Vijeća Europe, koja bi se trebala baviti rješenjem tog sukoba, napisala izvještaj u korist Azerbajdžana, piše Faktor.ba.

Armenija vrši pritsak?

Elkhan Suleymanov, zastupnik i predsjednik Udruženja za razvoj civilnog društva u Azerbajdžanu, stao je sad u obranu Marković i tvrdi da vlasti Armenije vrše pritisak na nju.

Većinski muslimanski Azerbajdžan i većinski kršćanska Armenija od raspada SSSR-a su u sukobu oko Nagorno Karabaha. U sukobima su ubijeni i protjerani deseci tisuća ljudi i ta regija, u kojoj su ključni izvori vode i hidroelektrane, praktično je očišćena od Azerbajdžanaca. Taj dio Azerbajdžana proglasio je i neovisnost koja, međutim, nije međunarodno priznata.

Usprkos brojnim pokušajima pronalaska mirnog rješenja tog sukoba, koji je kulminirao žestokim ratom početkom 1990-ih, on je i danas 'zamrznut', s povremenim 'ncidentima' te pucnjavama na granicama iz artiljerijskog naoružanja.

Suleymanov je u izjavi za azerbajdžansku APA-u kazao da armenska strana, okupaciju azerbajdžanskih teritorija skriva pod imenom ''sukob u Gorskom Karabahu'', piše Faktor.ba.

''Tako oni stvaraju konfuziju u međunarodnoj zajednici i predstavljaju se kao strana u sukobu, a ne kao agresor. To je njihova 25-godišnja strategija i zato sprječavaju usvajanje dokumenta 'Eskalacija napetosti u Gorskom Karabahu i drugim okupiranim teritorijima Azerbajdžana''', kazao je Suleymanov, a onda se dotaknuo i bh. parlamentarke.

Anonimno pismo

Naglasio je da "armenski lobi i antiazerbajdžanske snage vrše pritisak na Milicu Marković", na osnovu čijeg izvještaja rađenog za Vijeće Europe je i sastavljen spomenuti dokument.

''Oni tvrde da je gospođa Marković pripremila izvještaj po naredbi Azerbajdžana. Poslali su i anonimno pismo u Parlament BiH u kojem se to tvrdi, sve kako bi se ona diskreditirala'', kazao je Suleymanov.

U pismu se, naime, tvrdi da je Marković uzela novac da bi u korist Azerbajdžana napisala pristranu rezoluciju o opskrbljivanju vodom regija između Armenije i Azerbajdžana, odnosno na Nagorno Karabahu.

Neobjašnjive uplate

Armensko izaslastvo u Vijeću Europe navodi da je za prethodnog izvjestitelja Vijeća Europe dokazano da je na svom žiro-računu u banci dobio "neobjašnjivu uplatu" od 2,4 milijuna eura i da "sumnjaju u sličan aranžman u slučaju Milice Marković", piše Faktor.

SNSD-ova zastupnica Marković, tvrdi da su u 'armenskom lobiju' njezin kolega iz bh. izaslanstva u Vijeću Europe, SDS-ovac Mladen Bosić koji je glasovao protiv ''njene'' rezolucije u Vijeću Europe, te šef Stalne misije BiH pri Vijeću Europe veleposlanik Predrag Grgić. Ona je navela i da su njih dvojica poslali to anonimno pismo za Sarajevo. Odbacuje optužbe, a najavila je i tužbu protiv Bosića i Grgića.

Bilo kako bilo, zanimljivo je da je Marković zastupnica SNSD-a koja se zalaže za samostalnost RS-a i pripajanje Srbiji, a s druge strane podržava Azerbajdžan, a ne kršćane Armence na Gorskom Karabahu bliske Rusiji, koji traže međunarodno priznanje svoje neovisnosti od muslimanskog Azerbajdžana i žude za pripajanjem Armeniji.

Kopirati
Drag cursor here to close