Dosta je

Zašto smo uklonili snimku sramotnog navijanja?

Smatramo kako smo objavom snimke uradili časnu novinarsku stvar, a povlačenjem iste da smo uradili ispravnu ljudsku stvar.
Vijesti / Flash | 12. 07. 2018. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimka na kojoj mlađa maloljetna osoba, u ''zanosu'' izazvanim sinoćnjom pobjedom, uzvikuje sramne riječi ''Nož, žica, Srebrenica'' uklonili smo zato jer smatramo da je ''tako najbolje''.

Novinarski posao nije lagan, posebno u društvu u kojemu živimo i radimo, ali nastojimo objektivno, bez zauzimanja strane i bilo kakve predrasude, bilježiti sve što se događa u našem gradu, državi, regiji i šire.

Tako smo i sinoć htjeli zabilježiti rijetko viđeno, veličanstveno slavlje navijača reprezentacije Hrvatske, nakon trijumfalnog ulaska u finale Svjetskog prvenstva. Na jednom videu koji je na Facebooku išao u live prijenosu, nažalost, zabilježena je i maloljetna osoba koja u prolazu, uzvikuje krajnje neprimjerene – i da se ne lažemo, ogavne riječi – Nož, žica, Srebrenica, i to još na dan koji svim žrtvama Srebrenice znači više od svih tužnih dana u godini.

Snimka je objavljena, jer je naš novinarski posao, rekli smo, takav, bilježimo ono što jeste, i pozitivno i negativno. Ipak, nakon svega, odlučili smo snimku povući, za što imamo nekoliko valjanih razloga.

Razloge smo pokušali objasniti i pojedincima koji su kontaktirali našu redakciju i tražili ne samo snimku, nego i identitet maloljetnika. Drugi su tražili uklanjanje snimke da se ne sramoti njihov narod, ljudi koji dostojanstveno proslavljaju pobjedu i iskreno se raduju.

Jedan od razloga uklanjanja videa je mržnja koja rađa još više mržnje u komentarima, jednake onoj koja je sadržana u grozne tri riječi koje su za svaku osudu i koje je spomenuti nepoznati maloljetnik sinoć izgovarao.

Drugi je razlog, savjet pravnih stručnjaka jer se na snimci nalazi mlađa maloljetna osoba. Identitet ove maloljetne osobe nemamo. Zakonski pojednostavljeno, maloljetne osobe, čak i u pogledu činjenja najtežih krivičnih djela, bivaju zaštićene u pogledu identiteta. Utoliko smo odlučili ukloniti snimku, usprkos onome što je izneseno na snimci. Ukoliko nadležne, ponavljamo, nadležne osobe i organi, žele ići u istragu, mi im stojimo na raspolaganju, ali ne želimo sudjelovati u hajci koju pokreću jednako opterećene, nacionalizmom zatrovane i ograničene osobe, koji su uvjereni da je njihova mržnja opravdanija, a njihova isključivost prihvatljivija.

Da je u pitanju starija, punoljetna osoba, snimku bi svakako ostavili, čisto da se vidi, narodski rečeno, kakav kreten je u pitanju, pa da se, ako ništa, javno stidi gdje god ga prepoznaju.

Ne želeći ulaziti u dalje polemike s narogušenim moralizatorima, smatramo da smo objavom snimke uradili časnu novinarsku stvar, a povlačenjem iste da smo uradili ispravnu ljudsku stvar. Onima koji su snimku kopirali i sada je distribuiraju dalje, uz prigodne uvode u kojima se dalje širi mržnja, s jedne ili druge strane, neka služi na čast, no mi u tome ne želimo sudjelovati.

Toplo se nadamo kako će kućni odgoj u ovim ogavnim i zatrovanim vremenima pobijediti utjecaj dnevnopolitičkih huškačkih pamfleta, koji, nažalost, danas lakše ulaze djeci u uši od razumnih i humanih poruka. Sigurni smo da su čak i oni moraliziranju skloni mediji i novinari zaslužni za tu činjenicu i mislimo da treba postojati crta koju se ne smije prelaziti.

Mi, jednostavno, u tome ne želimo sudjelovati. Ponavljamo, ako istražni organi i ovlaštene osobe žele snimku s izvora, mi ćemo im je rado proslijediti, to je naša dužnost prema pravnoj državi, ali ne želimo biti dio javnog linča maloljetnika, niti želimo da on nekome nakon svega bude idol, mučenik, heroj ili da bude simbol svega zla.

Također, ne želimo da taj izolirani incident, ta ničim opravdana glupost još golobradog pojedinca pokvari pozitivan osjećaj u Mostaru i atmosferu koja se odavno nije vidjela u Gradu na Neretvi.

A pogotovo ne želimo sudjelovati u lancu generaliziranja kakvog smo, nažalost, opet svjedoci, gdje se na osnovu jedne slike izvode opasni i gnjusni zaključci o čitavom jednom narodu. To, da nam oprostite, nikada nije bila naša šolja čaja.

Kopirati
Drag cursor here to close