Sastanak Mektića i Bashnan

Zaštita tajnih podataka razmijenjenih između BiH i NATO-a

Mektić i Bashnan potpisali su sporazum o Zaštiti tajnih podataka razmijenjenih između Bosne i Hercegovine i NATO-a
Vijesti / Flash | 05. 03. 2019. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktorica NATO ureda za sigurnost Wendy Bashnan sastali su se danas u Sarajevu i potpisali Administrativne aranžmane za zaštitu tajnih podataka razmijenjenih između Bosne i Hercegovine i NATO organizacije. Ovaj dokument je potpisan u sklopu provođenja Sporazuma između NATO i BiH o sigurnosti informacija iz 2007. godine.

Aranžmani uspostavljaju zajedničke sigurnosne principe s ciljem osiguranja zaštite razmijenjenih tajnih podataka.

Istaknuto je da NATO Savez ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu s Bosnom i Hercegovinom, te nastavlja osiguravati kontinuiranu podršku nastojanjima BiH u provođenju reformi. Iz ove organizacije su izrazili očekivanje da će potpisivanje ovog dokumenta ojačati dijalog i produbiti praktičnu suradnju između Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Ministar Mektić je istaknuo važnost zaštite i pravovremene razmjene podataka u borbi protiv terorizma, ali i drugim oblicima borbe protiv organiziranog kriminala kao što je trgovina ljudima, narkoticima i cyber kriminala.

Rad i uloga Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH ocijenjeni su veoma pozitivno. Između ostalog, zahvaljujući radu ovog tijela i izvršenim industrijskim provjerama, brojnim firmama iz BiH omogućeno da sudjeluju na tenderima izvan BiH.

Također, BiH daje značajan doprinos jačanju i izgradnji državnih sigurnosnih organa u zemljama u regiji,kroz obuke i prijenos iskustava.

Kopirati
Drag cursor here to close