Privatnost

Zaštita podataka: Na što se žale građani BiH?

Stanovnici BiH, iz godine u godinu uviđaju važnost zaštite osobnih podataka. Uputili su desetine prigovora nadležnoj agenciji...
Vijesti / Flash | 12. 08. 2019. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH zaprimila je prošle godine rekordan broj prigovora, u kojima su građani ukazali na zloupotrebu njihovih podataka i zatražili stručno mišljenje. U velikom broju slučajeva, njihove sumnje su potvrđene, objavila je RTRS.

Stanovnici BiH, iz godine u godinu uviđaju važnost zaštite osobnih podataka. Uputili su desetine prigovora nadležnoj agenciji, jer su posumnjali da se njihovi osobni podaci nezakonito obrađaju, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, kaže da je u prošloj 2018. godini bilo 148 prigovora što je rekordan broj. To nam, kaže, govori o tome da je svijest građana o jačanju zaštite osobnih podataka iz dana u dan veća.

Na popisu javnih institucija u kojima su inspektori Agencije utvrdili zloupotrebe, između ostalih, su Općina Ilidža zbog davanja izvoda iz matične knjige rođenih neovlaštenoj osobi, Fond zdrastvenog osiguranja Srpske i RTV Federacije BiH zbog objavljivanja rješenja na oglasnoj ploči.

Građani su imali zamjerke zbog obrade jedinstvenog matičnog broja u ugovoru o isporuci toplotne energije i upisivanja u naloge za isplatu u bankama, kao i zbog kopiranja osobne iskaznice bez pravne osnove.

''Video nadzor sve češći je razlog za podnošenje prigovora Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Građanima smetaju kamere na ulazu u stambeni objekt, ali i objavljivanje popisa dužnika na vidnom mjestu u zgradi'', navodi se u izvještaju o zaštiti osobnih podataka u BiH za 2018. godinu.


Iako postoji legitimni interes kako institucija, poduzeća, pa i samih građana da postavljanjem kamera povećaju sigurnost, inspektori Agencije utvrdili su nezakonito obrađivanje osobnih podataka upotrebom video nadzora u restoranima i bifeu PS BiH u Sarajevu, općini Stolac i kod brojnih fizičkih lica.ž

Dodatni problem je i moguća zloupotreba video-zapisa.

''Tako da ne može susjed svoj video nadzor postaviti na način da snima privatan prostor drugih susjeda, tako i institucije i firme moraju obrađivati minimum prostora, također trebaju postaviti natpis da postoji video nadzor i upozoriti građane kako bi mogli prilagoditi svoje ponašanje'', dodao je Kovačević.

Zaštita osobnih podataka ima i drugu, za mnoge, problematičnu stranu.

Tako je Agencija spriječila provjeru diploma zaposlenih u institucijama BiH. Smatraju da bi se time narušilo ljudsko dostojanstvo zaposlenih i zabranila primjena Pravilnika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, koji bi omogućio obradu osobnih podataka o imovini sudaca i tužitelja, njihovih supružnika i djece.

Kopirati
Drag cursor here to close