Odredbe EU

Zaštita osobnih podataka u BiH: Stroža pravila i mnogo veće kazne

Konferenciju koja se održava danas u Sarajevu zajednički su organizirali Vijeće stranih investitora Bosne i Hercegovine te kompanija Wolf Theiss i Microsoft BiH.
Vijesti / Flash | 10. 05. 2018. u 10:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od osnovnih ciljeva konferencije "Primjena i izazovi novog EU zakonodavstva u oblasti zaštite osobnih podataka sa osvrtom na BiH" je da bosanskohercegovačkoj javnosti predstavi odredbe Opće uredbe Europske unije (EU) o zaštiti osobnih podataka (General Data Protection Regulation - GDPR) koja će se od 25. svibnja početi izravno primjenjivati u zemljama EU. 

Konferenciju koja se održava danas u Sarajevu zajednički su organizirali Vijeće stranih investitora Bosne i Hercegovine te kompanija Wolf Theiss i Microsoft BiH. 

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka jedan je od najznačajnijih međunarodnih akata u oblasti zaštite osobnih podataka. 

Teritorijalno važenje ovog akta je prošireno, pa se Uredba primjenjuje i na obradu osobnih podataka osoba koje se ne nalaze u EU, što znači da i privredna društva koja imaju sjedište u BiH moraju poštovati pravila Uredbe ako obrađuju osobnih podatke u EU. 

Osim navedenog, kako je pojasnila odvjetnica i tim lider radne grupe za ICT u Vijeću stranih investitora Lana Sarajlić, ova Uredba bitna je za gospodarske subjekte u BiH i zbog toga što BiH ima obavezu usklađivanja svog zakonodavstva sa pravom EU, odnosno Općom uredbom, što je trenutno u tijeku. 

Napomenula je da Opća uredba uvodi nekoliko novina, predviđa stroža pravila primjene te veće standarde u pogledu zaštite osobnih podataka. 

Posebno je istaknula da će kaznena politika biti jako stroga te da su predviđene različite vrste kazni, uključujući i novčane, koje mogu iznositi i do četiri posto godišnjeg prometa privrednog subjekta ili 20 miliona eura, u zavisnosti od toga koji je viši iznos. 

U tijeku je izrada novog Zakona o zaštiti osobnih podataka BiH, koji bi trebao biti usklađen sa Uredbom, a pomoćnica direktora Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Samira Čampara kazala je da će Prijedlog novog zakona koji je pripremila Agencija uskoro biti završen. 

''Nadamo se da ćemo do kraja mjeseca ili najkasnije početkom narednog taj prijedlog dostaviti nadležnom ministarstvu zbog njegovog upućivanja u zakonodavnu proceduru'', dodala je, uz napomenu da bi novi Zakon mogao biti usvojen do kraja godine. 

Novinarima se obratio i strateg za tehnologiju Microsofta u BiH Mirad Maglić koji je naglasio da se Opća uredba odnosi na sve subjekte, javne i pravne, osim na one iz oblasti odbrane i unutrašnjih poslova. 

Napomenuo je da svaka država može donijeti podzakonske akte kojima može osloboditi javni sektor od kazni, ali ne i od obaveza. 

S druge strane, dodao je, svi obrađivači podataka ukoliko imaju bilo kakav podatak o građanima EU, a u BiH ih ima mnogo na osnovu dvojnog državljanstva, podložni su pravilima i kaznama koje Opća uredba propisuje, bez obzira gdje se obrađivačka firma nalazi. 

''To je najbitnija izmjena u odnosu na ranije propise koji su bili bazirani samo na jedno lokalno zakonodavstvo. Sada se radi o jednom globalnom propisu'', istakao je Maglić.

Kopirati
Drag cursor here to close