Izvještaj Lanzarote odbora

Što BiH radi da zaštiti djecu od zlostavljanja

Vijeće ministara je primilo k znanju Drugi izvještaj Lanzarote odbora i
Vijesti / Flash | 11. 09. 2018. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je razmotrilo i usvojilo Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o Drugom izvještaju Lanzarote odbora o primjeni Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe ''Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja u krugu povjerenja''.

Vijeće ministara je primilo k znanju Drugi izvještaj Lanzarote odbora i zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da navedene dokumente dostavi vladama entiteta i Brčko Distrikta BiH na upoznavanje i daljnje postupanje po preporukama Lanzarote komiteta, a u cilju ispunjavanja međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine.

U Izvještaju Lanzarote odbor analizirani su struktura, mjere i procesi koji se koriste za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja u krugu povjerenja u zemljama potpisnicama Konvencije, te dan niz preporuka kako bi se poboljšala ili ojačala zaštita djece.

Kao primjeri perspektivne prakse u izvještaju, u kojima se spominje BiH, navodi se da Mreža mladih savjetnika daje savjete Ombudsmenu za djecu Republike Srpske o svim pitanjima koja se tiču djece, kao i da je Odjeljenje za zaštitu prava djeteta Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine poduzelo niz aktivnosti, koje je podržala organizacija ''Save the Children'', kako bi se promovirala dječija prava i podigla svijest o zaštiti od nasilja.

Jedna od tih aktivnosti je i organiziranje edukativnih radionica u školama kako bi se djeca informirala o dječijim pravima, posebno o zaštiti od nasilja, uključujući seksualno nasilje u krugu povjerenja, priopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close