Nacionalni spomenik

Zastava Palestine na sahat kuli u Počitelju

I dok se situacija između Palestine i Izraela smiruje, ''rat zastavama'' se nastavlja - zastava Palestine osvanula je na sahat kuli u Počitelju
Vijesti / Flash | 07. 06. 2021. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rat zastavama'', koji je proteklih mjeseci obilježio svakodnevicu u BiH i dalje traje.

Dok su neki isticali zastave Izraela, drugi su isticali zastave Palestine, pa su tako neki gradovi u BiH dali podršku Palestini, a drugi Izraelu.

Foto: Bljesak.info / Zastava Palestine na sahat kuli u Počitelju

I dok se situacija između Palestine i Izraela smiruje, ''rat zastavama'' se nastavlja.

Posljednji primjer koji je naš fotograf zabilježio je u Počitelju, gdje je na srednjovjekovnoj sahat kuli istaknuta velika zastava Palestine.

Foto: Bljesak.info / Zastava Palestine na sahat kuli u Počitelju

Inače, Počiteljska sahat-kula nalazi se nedaleko od Šišman Ibrahim-pašine džamije i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Sagrađena je ispod džamijskih zidina na mjestu na kojem je primjetna iz gotovo svih obližnjih kuća.

S obzirom na to da se u putopisu Evlije Čelebije sahat-kula uopće i ne spominje, pretpostavlja se da je ova građevina nastala prije 1664. godine.

Foto: Bljesak.info / Zastava Palestine na sahat kuli u Počitelju

Toranj je u vidu kvadratne prizme dimenzija oko 3,22x3,26 m, a visine oko 16 m. Sagrađen je od kamena sa obrađenim uglovnim komadima i sa kamenom piramidom kao završetkom. Četiri prelomljena luka smještena su na sve četiri strane iznad otvora pri vrhu kule.

Ova forma sahat-kule javlja se u Počitelju, Mostaru i Stocu. Sahat-kula je u potpunosti sačuvala svoje stilske i povijesne karakteristike.

Kopirati
Drag cursor here to close