Istraga Europola

Zaradili više od 2 milijuna eura za krijumčarenje 580 migranata

Brojni migranti su izgubili život posljednjih godina nakon što su, na putu kroz Europu, bili prevoženi u kamionskim prikolicama, bez dovoljno zraka ili vode.
Vijesti / Flash | 15. 11. 2019. u 09:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska policijska agencija (Europol) objavila je da je policija širom kontinenta zaključila dvogodišnju istragu o velikoj kriminalnoj mreži koja je koristila kamione za krijumčarenje migranata u zapadnu Europu.

Njemačka federalna policija (Bundespolizei) i rumunska policija (Poliția Română), uz potporu Europol-a, završili su operaciju istrage o velikoj kriminalnoj mreži koja je krijumčarila migrante u zapadnu Europu kamionima.

Tijekom posljednje faze operacije, rumunska policija izvršila je osam pretresa i uhitila četiri osumnjičena člana grupe za organizirani kriminal. Njemačka federalna policija izvršila je pet pretresa.

Skoro 580 migranata putovalo je kamionima prema zapadnoj Europi, navodi Europol.

Operacija je pokrenuta u Njemačkoj 2018. godine kada su vlasti otkrile migrante iz Irana, Iraka i Sirije kako ulaze u Njemačku u kamionima preko Češke i Mađarske. Istraga je otkrila masovnu mrežu krijumčarenja ljudi koji su dolazili u Rumuniju, zatim u Njemačku. Tijekom zadnjeg dijela putovanja u zapadnu Europu, migranti su bili prisiljeni putovati kamionima.

Brojni migranti su izgubili život posljednjih godina nakon što su, na putu kroz Europu, bili prevoženi u kamionskim prikolicama, bez dovoljno zraka ili vode.

Istraga je otkrila da je organizirana kriminalna mreža bila sastavljenu od najmanje 36 članova koji su zaradili više od dva milijuna eura od 580 krijumčarenih migranata.

U priopćenju Europol navodi da su tijekom operacije tri osobe za koje se sumnja da su organizatori uhićene u Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, a uhićeno je još deset vozača kamiona i pomagača. Četiri vozača kamiona uhićena su u Češkoj i osuđeni su u Njemačkoj na zatvorske kazne od 20 mjeseci do preko pet godina, a još jedan je uhićen i čeka presudu u Mađarskoj.

Europol je istaknuo da je istragu pokrenula njemačka policija prošle godine, a da su se uključile kolege iz Austrije, Grčke, Češke, Mađarske, Rumunije i Velike Britanije.

Kopirati
Drag cursor here to close