Za vojnike...

Zapovjednik EUFOR-a: Sigurnosna situacija u BiH je stabilna

Vijesti / Flash | 24. 03. 2017. u 11:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik EUFOR-a u BiH generalbojnik Friedrich Schotter, koji za nekoliko dana napušta funkciju koju je obnašao u protekloj godini, poručio je danas da je sigurnosna situacija u BiH mirna i stabilna.

"Kada se radi o sigurnosnoj situaciji u BiH ona je mirna i stabilna. Kada kažem mirna i stabilna morate uzeti u obzir da koristim vojnički rječnik. Mirno i stabilno znači jednu stvar za vojnika, a vjerojatno nešto drugo za civile. Za nas vojnike mirno i stabilno znači da je mirno i stabilno u svjetlu naše spremnosti da podnesemo i uradimo više nego što bi to prosječan civil mogao uraditi", pojasnio je Schotter.

Kada se radi o izazovima za sigurnosnu situaciju, istakao je da u BiH kao i u drugim zemljama Europe postoje izazovi s kojima se ova zemlja suočava, koji proističu iz općih kriminalnih aktivnosti, javlja Anadolija.

Međutim, Schotter je mišljenja da agencije za provođenja zakona i vlasti BiH rade dobar posao kada se radi o nošenju s tim izazovima.

Prema njegovim riječima, kada se govori o nekom širem području postoji određena doza zabrinutosti kada je sigurnosna situacija u pitanju.

Schotter je izjavio da je njihov cilj, u okviru mandata koji EUFOR ima u BiH, ojačati saradnju s OSBiH.

"Mi imamo puno ideja. Kada se radi o aktivnostima koje planiramo za predstojeću godinu radi s o pružanju podrške u naporima oko smanjivanja viškova naoružanja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Mi ćemo također raditi na daljnjem razvijanju projekta označavanja i certificiranja naoružanja u BiH. Osim toga, naglasak će biti na suradnji sa agencijama za provođenje zakona i uložit ćemo dosta napora kada se radi o razvijanju kapaciteta kao odgovor na prirodne i druge nesreće", poručio je Schotter.

Govoreći o postignućima i izazovima EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Schotter je kazao da je EUFOR u rujnu i listopadu prošle godine proveo veliku vježbu "Brzi odgovor 16".

"U okviru te vježbe mi smo pokazali našu sposobnost za brzo raspoređivanje rezervnih snaga", izjavio je Schotter.

Schotter je govorio i o jučerašnjoj vježbi u Kalinoviku kazavši da je ona prikazala neke od sposobnosti snaga EUFOR-a.

Prema njegovim riječima, 11 postrijbi OSBiH je protekle godine prošlo obuku za usvajanje vojnih standarda u skladu sa NATO procedurom ocjenjivanja.

"Mi podržavamo euroatlantski put BiH. OSBiH zajedno sa EUFOR-om zaista ostvaruju značajan napredak kada se radi o smanjivanju viškova naoružanja. Tijekom protekle godine uništeno je više od 2.600 tona streljica, a treba posebno napomenuti da je jako brzo i efikasno riješeno pitanje oko 5.300 komada streljica sa bijelim fosforom", naglasio je Schotter.

Istakao je da je ostalo još mnogo posla s još 18.000 tona sredstava koja se još nalaze u skladištima kako bi se dovelo do ciljane količine od oko 5.000 tona do kraja 2018. godine.

Značajan napredak, kako je kazao, postignut je i kada se radi o uključivanju u aktivnosti na inventarizaciji naoružanja OSBiH u master plan za naoružanje, streljico i minsko-eksplozivna sredstva.

"Obrazovanje o opasnostima od mina je još jedna aktivnost koju EUFOR provodi. Ovaj program je primarno usmjeren na mlade, njima se najviše želi pomoći kroz obrazovanje o opasnosti od mina. Prošle godine je preko 20.000 učenika u cijeloj BiH prošlo kroz te kurseve obrazovanja o opasnostima od mina", pojasnio je Schotter.

EUFOR i dalje radi sa OSBiH, razvija zajednički plan osposobljavanja i obuke za OSBiH.

"Tijekom protekle godine smo u okviru ovog programa obučili preko 1.900 vojnika, dočasnika i časnika OSBiH", kazao je Schotter.

Naglasio je da je podrška koju EUFOR pruža još jedan od pokazatelja predanosti EU Bosni i Hercegovini na njenom putu ka pridruživanju EU.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kakvu će ulogu imati EUFOR kada se sagledaju zategnuti odnosi između Turske, Rusije i EU tijekom kojeg je podsjećeno na izjavu Carla Bildta koji je kazao da se moraju povećati vojne vježbe i sigurnost na području Zapadnog Balkana Schotter je rekao da je ovo kompliciran svijet.

"Tako komplicirano mjesto nikada nije mirno mjesto. Naravno da postoje različiti interesi, nekada se ti interesi i sukobljavaju", pojasnio je Schotter.

Kopirati
Drag cursor here to close