Althea

Zapovjednik EUFOR-a dobiva podršku za BiH iz EU

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 14:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik EUFOR-a u BiH generalbojnik Friedrich Schrötter boravio je u Bruxellesu od 13. do 15. ožujka 2017., gdje se sastao s više visokih dužnosnika EU radi dobivanja kolektivne potvrde za podršku misiji EUFOR-a, operacija "Althea" u BiH.

Zapovjednik EUFOR-a prvog dana posjete se sastao s komesarom EU Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o napretku BiH na putu k pristupanju EU i preostalim izazovima na tom putu, kao i o sigurnosnoj situaciji u zemlji.

Hahn je pokazao veliki interes za EUFOR-ovu procjenu situacije u kojoj se nalazi stanovništvo BiH, a posebno način na koji bi mogao biti poboljšan mirni i produktivni zajednički život svih etničkih zajednica, naročito mladih ljudi.

Drugog dana, na sastanku s Političko-sigurnosnim odborom EU, specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu Lars Gunnar Wigemark iznio je svoju pozitivnu procjenu o napretku BiH na putu k pridruživanju EU.

U jutarnjim satima 15. ožujka, zapovjednik EUFOR-a je u Bruxellesu održao konferenciju za međunarodne medije kako bi ih informirao o svojim stavovima o napretka u razvoju OSBiH i jačanju svih aspekata sigurnog i stabilnog okruženja u BiH. Također, najavio je i konferenciju za medije koja će biti održana 24. ožujka 2017. u Sarajevu i na koju će biti pozvani predstavnici bh. i međunarodnih medija.

U poslijepodnevnim satima, zapovjednik EUFOR-a imao je izlaganje pred Vojnim odnorom Europske unije o napretku koji je postignut u razvoju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dugoročnijoj potrebi da EUFOR ostane u zemlji kako bi pružao podršku i pomoć ljudima BiH.

Vojni odbor Europske unije je veoma utjecajno tijelo, koje pruža ogromnu podršku radu EUFOR-a i koje prepoznaje napredak ostvaren u BiH tijekom prethodnih šest mjeseci, priopćeno je iz EUFOR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close