Osuda

Zapovjednik ARBiH osuđen na doživotni zatvor

Vijesti / Flash | 02. 03. 2017. u 11:52 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zapovjednik Trećeg bataljona 317. brigade Armije BiH Hanefija Prijić osuđen je danas na doživotni zatvor u Italiji zbog ubojstva talijanskih državljana 29. svibnja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa, potvrdio je Prijićev odvjetnik Almin Dautbegović.

Nakon što je godinu dana proveo u pritvoru u Italiji, sud u Brescii danas je Prijića osudio na doživotnu kaznu zatvora. Dautbegović je za televiziju N1 rekao da će podnijeti žalbu na prvostupanjsku presudu koja je objavljena danas.

Sve vrijeme Prijić je negirao da je on naredio ubojstva trojice Talijana u svibnju 1993. godine, prenosi Srna.

Prijić je izručen Italiji nakon što je 28. listopada 2015. godine uhićen na aerodromu u Dortmundu po tjeralici Italije, a Italiji je izručen nakon što je u pritvorskoj jedinici u Dortmundu proveo skoro 120 dana.

Akif Agić, poznati ratni reporter s prostora Gornjeg Vakufa i živi svjedok ratnih vremena na ovim područjima, šokiran je presudom koju je talijnski sud izrekao Hanefiji Prijiću zbog ubojstva talijanskih humanitaraca.

On je kazao da nitko ne opravdava taj zločin, ali da je Prijić imao važnu ulogu u ratu i obrani BiH, prenosi 'Dnevni avaz'.

"Šokiran sam. Ne mogu da vjerujem što se događa. Hanefija je osuđen i on je to odležao. Međutim, u lipnju 1992., kada su 'Garavi' i specijalna postrojba hrvatske vojske izveli oružani napad na Gornji Vakuf, Bugojno i Prozor, Hanefija je imao veliku ulogu u obrani", kazao je Agić.

O njegovom slučaju odlučivao je i Sud za ljudska prava u Stasbourgu, ali žalbe odvjetnika Almina Dautbegovića i konzula BiH u Njemačkoj Dževada Šaldića nisu urodile plodom.

Suđeno mu je zbog ubojstva talijanskih državljana 29. svibnja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa kada su ubijeni Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti, zločina zbog kojeg je već osuđivan u BiH.

Za ovaj zločin Prijić je po zapovjednoj odgovornosti osuđen na Županijskom sudu u Travniku na 15 godina zatvora. Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, Prijić je pušten na slobodu 6. lipnja 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust.

Međutim, Italija nikada nije povukla tjeralicu za Prijićem koji je krajem listopada 2015. godine prošle godine uhićen u Dortmundu na aerodromu prilikom posjete članovima svoje obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close