Ratni zločin

Započelo obnovljeno suđenje zapovjedniku obrane Srebrenice Oriću

Državni odvjetnik BiH Miroslov Janjić je predstavljajući optužnicu rekao kako će se tijekom obnovljenog postupka osvrnuti na vjerodostojnost iskaza svih svjedoka
Vijesti / Flash | 17. 09. 2018. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponovljeno suđenje nekadašnjem zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću za ratne zločine počinjene nad Srbima na području istočne Bosne započelo je u ponedjeljak pred Sudom BiH ispitivanjem svjedoka koji je promijenio iskaz tereteći pripadnike Armije BiH za napad na srpska sela nedaleko Srebrenice i Bratunca.

Državni odvjetnik BiH Miroslov Janjić je predstavljajući optužnicu rekao kako će se tijekom obnovljenog postupka osvrnuti na vjerodostojnost iskaza svih svjedoka tvrdeći da će dokazati navode po kojima su Orić i Muhić odgovorni za ubojstvo trojice zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba u selu Zalazje kod Srebrenice.

Svjedok državnog odvjetništva Radivoje Ostojić ustvrdio je da su sredinom srpnja 1992. pripadnici bošnjačke Armije BiH napali selo Zalazje, dok u ranijem iskazu tijekom prvostupanjskog postupka prije dvije godine to nije eksplicitno tvrdio. Također je potvrdio kako je vidio i ubijenog srpskog vojnika-

"Prvo sam ranjen u kući, dosta krvi mi je već izašlo"…- izjavio je Ostojić i dodao da je tijekom napada vidio i ubijenog Dragana Rakića.

Državni odvjetnik najavio je za sljedeću sudsku raspravu saslušanje zaštićenog svjedoka 'O1' za kojega tvrdi  da će potvrditi navode iz optužnice u sudjelovanju Orića u ubojstvu srpskih vojnika.

U listopadu prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg zapovjednika Armije BiH u Srebrenici, i suborca Sabahudinu Muhiću, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prizivno vijeće Suda BiH naložilo je u lipnju ove godine obnovu sudskog postupka protiv dvojice pripadnika Armije BiH.
Naser Orić oslobođen je optužaba za ratni zločin u istočnoj Bosni i pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju koji je prošle godine prestao s radom. 

Kopirati
Drag cursor here to close