Sukobi interesa

Zapetljani lanac upošljavanja u Hercegbosanskoj županiji

Vijesti / Flash | 24. 07. 2017. u 10:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi premijer Hercegbosanske županije nedavno je postao Ivan Jozić. Kako ''ispred svakog uspješnog muškarca, ide još uspješnija žena'', tako je i njegova supruga Silvija Jozić, savjetnica ministra Ivice Brešića u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaposlena u ponedjeljak, a njezin suprug Ivan Jozić postao je prvi čovjek Kantona u srijedu, piše Žurnal.

U tekstu o lancu zapošljavanja u ovoj županiji, Žurnal navodi koje su to rodbinske veze i koga posjele na radna mjesta.

Ivan Jozić bio je predsjednik Školskog odbora u Srednjoj strukovnoj školi ''Slivije Strahimir Kranjčević'' u Livnu. Direktor ove škole je Saša Grabovac, inače vijećnik u OV Livno (HDZ BiH). Za vrijeme njegovog mandata, tijekom 2016. godine u navedenoj školi zaposlena je Tina Brešić, supruga Ivice Brešića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te predsjednika Županijskog vijeća HDZ BiH.

Žurnal pak navodi kako je kao protuuslugu za zapošljavanje supruge u školu, ministar Brešić supruzi novog premijera Silviji Jozić dogovorio mjesto načelnice Savjetodavne i uzgojno selekcijske službe u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE U LIVNU: Kako se premijer Ivan Jozić sukobio s interesom u vlastitoj kući

Mjesec dana nakon što su u Skupštini Kantona 10 smijenjeni ministri iz reda srpskog naroda, koji su SNSD zamijenili SNS-om, postavljeni su novi, odaniji kadrovi SNSD-a. Politički transfer iz SNSD-a u SNS skupo je koštao Aleksandra Štrbca kojeg je zamijenio Miloš Bauk. Isti slučaj sa Mirjanom Stojsavljević Petraković, koju je na čelu ministarstva pravosuđa zamijenio Jovo Paripović.

''Na ovaj način uspješno su se supružnici Jozić našli na istom radnom mjestu'', piše Žurnal.

''Ivan Jozić kao član Školskog odbora doprinio je da se bez natječaja uposli supruga Ivice Brešića, jer su obiteljski povezani. Ivica Brešić zet je Borjane Krišto, a snaha Borjane je Tihana Krželj koja se prezivala Popović. Dok djevojačko prezime Silvije Jozić je Popović, i ona je bliža rodica Tihane Krželj'', navodi Jakov Perković vijećnika Hrvatske liste za Livno u OV Livno.

Žurnal, između ostalog, navodi kako je suprug Borjane Krišto, Branko Krišto otorinolaringolog je u Županijskoj bolnici Dr. fra Mihovil Sučić u Livnu. Kriština sestra je Angela Bilokapa medicinska sestra je spomenutoj bolnici, a njezin suprug Jozo Bilokapa, zaposlenik je EP HZHB u poslovnici Livno. Brat Borjane Krišto, Ljupko Krželj, suprug je Tihane Krželj rođene Popović. Ljupko Krželj zaposlen je u EP HZHB Livno, i također blagajnik je Udruge građana “BILA” koja dobiva novac iz proračuna županije.

Sestra Borjane Krišto, zaposlenica je u Županijskom administrativnoj službi MIO Hercegbosanske županije.

Inače, županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić pobrinuo se i da se zaposli njegova sestra Tina Mihaljević koja je direktorica dječjeg vrtića u Livnu, a njen muž Pero Mihaljević, uposlenik je ŠGD Hercegbosanske šume Kupres d.o.o.

Izvori bliski županijskoj Vladi kažu da je Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta suprugu zaposlio u lokalnu banku, a zauzvrat, on je zaposlio dvije osobe u obrazovni sustav.

Kum ministra Petra Galića zaposlen je kao vozač u MUP-u Kantona 10, dok je ministrov brat zaposlen je u ŠGD Hercegbosanske šume d.d. Kupres, na čijem čelu je Branko Ivković. Slučajno ili ne, sin Branka Ivkovića, Mario Ivković, stručni je suradnik u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i sporta, gdje je ministar Galić, piše Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close