Tužiteljstvo uputilo žalbu

Žalba zbog Mulahusića: Pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje

Upućena žalba na odluku o neodređivanju pritvora Jasminu Mulahusiću
Vijesti / Flash | 08. 09. 2021. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Tužiteljstva BiH, u zakonskom roku, uputilo je žalbu na rješenje Sudu BiH, kojim nije određen pritvor osumnjičenom Mulahusić Jasminu.

Žalba je upućena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odluci Suda BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Također, u okviru istrage u navedenom predmetu, upućen je zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć i ostvarena je komunikacija s partnerskim pravosudnim institucijama Velikog Vojvodstva Luksemburga.

U žalbi na odluku Suda BiH, Tužiteljstvo traži da sud u potpunosti razmotri sve činjenice i donese odluku o određivanju mjere pritvora prema osumnjičenom.

Podsjetimo, Tužiteljstvo je ranije navelo kako je prema prikupljenim podacima, ''navedeni osumnjičeni bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al-Qaeda i drugim terorističkim organizacijama''.

Tužitelj BiH Oleg Čavka na ročištu u Sudu BiH za određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću zatražio je da mu bude određen jednomjesečni pritvor za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. 

Čavka je naveo da postoji osnovana sumnja da je Mulahusić tijekom prošle i ove godine u Luksemburgu i BiH širio vjersku i nacionalnu netrpeljivost objavama na Facebook-profilu i da je jedan od tih profila bio i na arapskom jeziku pod imenom Jasmin Malahasain.

Rekao je kako je mržnja širena prema osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, kao i osobama bošnjačke nacionalnosti koja nisu suglasna s Mulahusićevim stavovima. 

Posjetimo, Sud BiH rekao je da je prijedlog za određivanje pritvora odbijen jer Sud nije utvrdio "postojanje krivičnog djela za koje se Mulahusić tereti iz podnesenog prijedloga i dokaza Tužiteljstva".

Za BIRN BiH, tužitelj Oleg Čavka je kazao da je Sud BiH u rješenju o odbijanju pritvora "zaključio da je riječ o slobodi govora". Nisu mu određene ni mjere pritvora.

Na ročištu koje je održano u Sudu BiH, Čavka je zatražio pritvor zbog opasnosti od bijega, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto. 

Kopirati
Drag cursor here to close