Nacionalna struktura

Zakuhalo se: Državni dom naroda raspravljao o imenovanju sudaca u Čitluku

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 13:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je na današnjoj sjednici tog doma ministru pravde BiH Josipu Grubeši postavio pitanje zašto Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće ne poštuje nacionalnu strukturu prilikom izbora sudaca i tužitelja.

On je tražio da mu se dostavi struktura sudaca i tužitelja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

''Prilikom imenovanja sudaca u Čitluku prekršene su mnoge odredbe i Ustava FBiH, i Zakona o sudovima Hercegovačko-neretvanske županije, a prekršene su i odredbe Zakona o VSTV-u'', ustvrdio je Čolak.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je kazao da je to ministarstvo kontaktiralo VSTV koje je dostavilo podatke o nacionalnoj strukturi i u sudovima i Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

''Prilikom imenovanja sudaca u sve općinske sudove Hercegovačko-neretvanske županije primjenjivan je nacionalni balans na sljedeći način - 37,4 posto Bošnjaka, 40,7 posto Hrvata, 14,1 posto Srba i 7,9 posto ostalih. Ovaj postotak je primijenjen i na Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije'', kazao je ministar Grubeša.

Po njegovim riječima, u svim sudovima na području HNŽ-a trenutno su imenovana 64 suca, od 67 sistematiziranih pozicija. Za tri pozicije je natječajna procedura u tijeku.

''Od sistematiziranog broja, popunjeno je po nacionalnoj strukturi: 26 Bošnjaka, 27 Hrvata, devet Srba i dva iz reda ostalih'', odgovorio je ministar Grubeša.

Izaslanik Bariša Čolak zatržio je od ministra pravde BiH Josipa Grubeše odgovor zašto VSTS prilikom imenovanja sudija i tužitelja u pravosudnim institucijama Hercegovačko-neretvanske županije ne poštuje nacionalnu strukturu po popisu ni iz 1991. godine ni iz 2013. godine.

Navodeći da je, prema popisu iz 1991. godine, u Čitluku živjelo 18.400 stanovika, od čega 29 Bošnjaka i 15 Srba Čolak je rekao da je u Općinskom sudu u Čitluku nedavno imenovano četvero sudija od čega po jedan iz reda Hrvata i Srba, a dva iz reda bošnjačkog naroda.

Po Grubešinim riječima, od VSTS-a je dobio odgovor da se pri raspodjeli pravosudnih funkcija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji primjenjuje odnos 37,4 posto Bošnjaka, 40,7 posto Hrvata, 14,1 posto Srba i 7,9 posto ostali.

''U sudovima Hercegovačko-neretvanske županije imenovana su 64 suca od 67 sisetmatiziranih  pozicija, pri čemu 26 Bošnjaka, 27 Hrvata, devet Srba i dva iz reda ostalih'', precizirao je Grubeša.

Kopirati
Drag cursor here to close