Predrag Kojović

Zakon o zabrani negiranja genocida i presuda mora biti donesen

Vijesti / Flash | 15. 06. 2017. u 14:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović pozvao je zastupnike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Stašu Košarca i Lazara Prodanovića da se suoče s činjenicama, posebno pravnim, kako je naveo, koje se u civiliziranom svijetu smatraju pravnom istinom.

''Zakon koji će zabraniti negiranje genocida i drugih presuda koje su pravosnažne i imaju status pravne istine mora biti donesen. Razlozi protiv takvog zakona koje su iznijeli Prodanović, a posebno Košarac, samo su dodatna argumentacija zašto je to neophodno. Taj zakon na državnom nivou blokira SNSD, a prijedlog Naše stranke koji je usvojen u formi nacrta na entitetskom nivou blokiraju SDA i HDZ. Potpuno je jasno da tim partijama ne odgovaraju zakoni koji će im onemogućiti da manipuliraju ratnom tragedijom i traumom građana BiH za svoje političke ciljeve.

Pokazati elementarno ljudsko poštovanje prema svim žrtvama rata kroz usvajanje ovog i ovakvih zakona jasno pokazuje da je europski, pa i civilizacijski nivo za njih, možda i trajno, nedostižan'', poručio je Kojović.

Stav prema tom i takvim zakonima će nedvosmisleno pokazati da li u RS-u u ovom trenutku postoji politička opcija koja ima pameti i hrabrosti da konačno napusti političku platformu iz devedesetih i nakon izbora 2018. bude partner s kojim ćemo Bosni i Hercegovini dati novu šansu, šansu koju od rata do danas, nažalost, nije imala, napominje Kojović i dodaje da je takvih pametnih i hrabrih glasova sve više i više u RS-u među mladima, istaknutim intelektualcima i novinarima.

Ovo je prilika da vidimo ima li u političkim strankama, dodao je Kojović.

''Ja samo mogu reći sljedeće – ako nam glasači 2018. daju povjerenje i snagu, ja im obećavam da će Naša stranka sudjelovati u vlasti samo s onim strankama koje pokažu bezuvjetnu spremnost da svim žrtvama rata pokažu poštovanje koje zaslužuju'', zaključio je predsjednik Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close