Zvizdić

Zakon o vanjskim poslovima BiH do ožujka 2017. godine

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 11:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regiji koja nema zakon o vanjskim poslovima, cjelokupna vanjska politika zemlja temelji se na dokumentu koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2003. godine nazvanom Opći pravci i prioriteti za provedbu vanjske politike.

Državni revizori nekoliko godina uzastopno naglašavaju potrebu donošenja ovog zakona, a kako je u obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas kazao i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, to predstavlja prepreku u radu nadležnog ministarstva, ali i u radu cjelokupne diplomatsko-konzularne mreže.

Upravo to bio je i razlog zbog kojeg je zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Isaković tražio odgovor kada bi se moglo očekivati donošenje tog zakona, a Zvizdić je izrazio nadu da će, ove godine formirana radna grupa, pripremiti zakon te da bi trebao biti usvojen najkasnije do ožujka 2017. godine.

Ta radna grupa, u kojoj svoje predstavnike imaju sve institucije nadležne za vanjske poslove, treba izraditi ovo zakonsko rješenje, ali i analizirati kako osvježiti smjernice vanjske politike te pripremiti materijal za funkcioniranje bh. diplomatske mreže.

BiH ima 44 veleposlanstva, šest konzulata i šest stalnih misija te bi takav sustav, mišljenja je Zvizdić, morao biti zakonski reguliran, zbog čega je i pozvao nadležne da razumiju značaj tog zakona, ali i Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu da podrže usvajanje ovog strateškog dokumenta za funkcioniranje diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close