Diskusija

Zakon o mladima nije baš zanimljiv Mostarcima

Lalić je kazao kako je ova diskusija jedan otvoreni razgovor s mladim ljudima Grada Mostara kako bi se detektirali propusti u samom zakonu o mladima u Federaciji.
Vijesti / Flash | 24. 09. 2019. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Diskusija o Zakonu o mladima FBiH u Mostaru

''Grad Mostar ispunio je dobar dio obaveza propisanih zakonom, međutim obzirom da nema Gradskog vijeća nije usvojena strategija prema mladima, što bi bila dobra osnova i temelj prema mladim ljudima'', kazao je Mirza Lalić, predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara na javnoj interaktivnoj diskusiji o Zakonu o mladima FBiH i njegovoj efikasnoj provedbi koja je održana u Američkom kutku Mostar u zgradi Gimnazije.

Lalić je kazao kako je ova diskusija jedan otvoreni razgovor s mladim ljudima Grada Mostara kako bi se detektirali propusti u samom Zakonu o mladima u Federaciji, te da se zajedničkim snagama pokušaju uputiti zajednički prijedlozi za izmjene i dopune istoga.

Foto: Bljesak.info / Mirza Lalić

Naglasio je kako je tekst Zakona jedna dobra podloga, no da se u BiH često ne provodi onako kako piše te da je Zakon potrebno osvježiti i prilagoditi potrebama mladih ljudi, prije svega na tržištu rada.

''Želimo naglasiti da postoji potreba formiranja županijskog Vijeća mladih zbog županijskih strategija prema mladima i otvaranja širokog spektra mogućnosti za mlade'', zaključio je Lalić.

Video: Lalić: Zakon o mladima uskladiti s potrebama mladih i tržištem rada

Učenica Petra Ćuže naglasila je da većina mladih odlazi iz zemlje jer ovdje ne vidi svijetlu budućnost. Dodala je kako se mladi, zapravo, i ne trude da bi ostali u BiH te da nisu dovoljno informirani.

''Dosta njih ne zna ništa o pravima mladih, ne zna koliko zapravo imaju ovdje, jer druge zemlje to puno bolje plasiraju'', poručila je Ćuže.

Radionici su nazočili predstavnici i drugih omladinskim udruženja i organizacija iz Mostara kako bi zajedno pokušali detektirati probleme i propuste u Zakonu o mladima i njegovoj implementaciji te predložiti konkretna rješenja koja će poboljšati položaj mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close