budućnost

Zajedno sa Schengenom može biti ukinut i euro

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 14:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova godina može biti presudna za buduc´nost Europske unije, a zajedno sa gašenjem Schengena u pitanje može biti dovedena i buduc´nost eura, pišu njemački mediji.

Njemačke vlasti smatraju da c´e dalji protok migranata rezultirati uspostavljanjem stalne kontrole nad granicama zemalja EU, a čim to uvede jedna zemlja, nema sumnje da c´e to učiniti i sve druge, piše „Spiegel“.

U tom slučaju Schengen c´e biti sahranjen, a zajedno sa njim i ostala „postignuc´a“ EU, među kojima je i euro. Šef Europske komisije Jean Claude Junker naglasio je da vec´ dugačkom popisu neriješenih problema treba dodati i nove, upozorivši da u Europi trenutno vlada „kriza nepovjerenja“. On je rekao da bez Schengena euro nema nikakav smisao. Kako navodi njemački list, ostale zemlje poput Francuske i Italije kažu da je migracijska kriza problem Njemačke.

Pored toga, smatraju čelnici EU, Turska se treba aktivno uključiti kako bi se smanjio dolazak migranata u Europu. U tu svrhu Ankari je neophodno pod hitno prebaciti tri milijarde eura. Austrijski kancelar Werner Faymann je prethodno izjavio da su vlasti u Beču uspostavile kontrolu na granici i time ograničile djelovanje Schengenskog sporazuma, prenosi Sputnik.

Ubrzo zatim ograničenje primjene Schengena najavila je i Slovenija.

Kopirati
Drag cursor here to close