Nastavak aktivnosti

Zajednička izjava premijera Zapadnog Balkana: Ostajemo potpuno posvećeni perspektivi pristupanja EU

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 15:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak premijera Zapadnog Balkana završen je danas u Sarajevu usvajanjem zajedničke izjave Zajedničke izjave kojom potpisnici, između ostalog, najavljuju da ostaju u potpunosti posvećeni perspektivi pridruživanja Europskoj uniji, gdje upravo leži zajednička slobodna i prosperitetna budućnost.

Zajedničku izjavu Fena prenosi u cjelini:

Kao nastavak Summita o Zapadnom Balkanu, koji je održan 4. srpnja 2016. godine u Parizu, mi, šest premijera Zapadnog Balkana, okupili smo se danas da još jednom potvrdimo obaveze koje smo preuzeli, utvrdimo dosadašnji napredak i uradimo pripreme za sljedeći summit, koji će se održati 12. srpnja 2017. godine u Trstu, a čiji domaćin je Italija. Ovom sastanku prisustvuju predstavnici Italije, Europske Komisije i Europske službe za vanjske poslove.
Pariški summit 2016. godine osigurao je važan plan za dalje jačanje regijaalne suradnje, snažnije povezivanje i produbljivanje integracija, vođenih jasnom perspektivom pridruženja Europskoj Uniji.

Ostajemo u potpunosti posvećeni našoj perspektivi pridruživanja Europskoj Uniji, gdje upravo leži naša zajednička slobodna i prosperitetna budućnost. Pozdravljamo činjenicu da je Europsko Vijeće još jednom potvrdilo svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i naglasilo da Europska Unija ostaje posvećena ovoj regiji i angažirana na svim nivoima kako bi dala podršku stabilnosti i produbila političke i ekonomske veze sa regijom i unutar nje.

Ova čvrsta i pouzdana perspektiva time nastavlja da pokreće našu transformaciju i modernizaciju kroz političke i ekonomske reforme. Princip “prvo ono osnovno” nastavlja biti u središtu naših napora u pogledu vladavine prava, što uključuje sigurnost, osnovna prava, demokratske institucije i reformu javne uprave. Također smo usmjereni na gospodarski razvoj i konkurentnost u svrhu poticanja poduzetništva u regiji, ubrzavanja procesa privlačenja stranih investicija, povećanja rasta i izgleda za otvaranje novih radnih mjesta. Nastavljamo s napretkom na našem evropskom putu pridruženja i na tom putu nećemo štedjeti snage.

Dok pojedinačno napredujemo ka europskoj perspektivi, svjesni smo nužnosti da udružimo svoje snage i djelujemo kao jedinstvena regija. Zajedničkim snagama radimo kako bismo stvorili nove mogućnosti za ovu regija, koristeći njegove potencijale kako bismo dodatno ojačali njegov uspjeh. Ne odstupamo od našeg svečanog obećanja da podupiremo jedni druge na našim putovima ka Europi i da jedni drugima ne stvaramo prepreke na tom putu. Zbog toga nas brine porast nacionalističke polarizacije i zalažemo se za rješavanje međusobnih političkih razlika unutar naših demokratskih institucija, te jačanjem uzajamnog političkog dijaloga.

Iskrena predanost procesu pomirenja ključna je za stabilnost naše regije. U ovom trenutku posebno, mi ponovo ističemo našu snažnu posvećenost rješavanju tekućih bilateralnih pitanja u što kraćem roku, kao i intenziviranju naših napora u skladu s duhom Deklaracije Bečkog summita iz 2015. godine i Bečke konferencije iz aprila 2016., kako bismo ostvarili veći napredak u tom pogledu.

"Berlinski proces" i inicijativa Zapadni Balkan 6 su već potaknuli jačanje i produbljivanje regionalne suradnje. Redovni ministarski sastanci su osigurali fokus i pružili poticaj našim reformskim nastojanjima, naročito u pogledu Agende povezivanja.

Povezivanje

Agenda za povezivanje ostaje u središtu našeg djelovanja u osiguravanju stvarne koristi za naše građane i osiguranju infrastrukture za širu suradnju u drugim oblastima. Podrobno smo razmotrili realizaciju 13 investicionih projekata u oblasti transportnog i energetskog povezivanja ukupne vrijednosti 825 milijuna €, uključujući donacije EU u iznosu od 303 milijuna €, koji su dogovoreni na summitima o Zapadnom Balkanu 2015. i 2016. godine. Od navedenih projekata, dva su već počela s realizacijom tijekom 2016. godine, a do summita u Trstu biće pokrenuto još nekoliko njih.

Važno je organizirati regionalne promotivne događaje o ovim projektima kako bi se našim građanima pokazalo da je Agenda za povezivanje stvarna i da daje konkretne rezultate. U procesu priprema za summit u Trstu, u sklopu „Investicionog okvira za Zapadni Balkan“ pokrenut je proces skrininga novih projekata. Svjesni smo da odabir financiranja zavisi od rigorozne procjene zrelosti i napretka koji smo postigli u provođenju „reformskih mjera povezivanja“ kojima će se otvoriti tržišta, kreirati transparentni regulatorni okviri, unaprijediti sigurnost i smanjiti troškovi za poslovne subjekte i građane, te privući daljnja ulaganja u promet i energetiku.

Pojačani monitoring kroz redovne sastanke ministara Zapadnog Balkana, a na osnovu izvještaja o monitoringu koje izrađuje Opservatorija za nadgledanje prometa u jugoistočnoj Europi i Tajništvo Energetske zajednice, u velikoj je mjeri olakšao i usmjerio naše aktivnosti na reformama politika djelovanja. Nastavit ćemo da odlučno ulažemo napore, ohrabreni novonastalim zamahom.

U pogledu saobraćaja, svjesni smo potrebe za daljnjim napretkom u poboljšanju procedura prelaska granice i infrastrukturnih objekata. Opredijeljeni smo za finaliziranje Sporazuma o transportnoj zajednici. Vjerujemo da je Zapadni Balkan najbolja lokacija za Tajništvo ovog Sporazuma. Važan napredak postignut je u oblasti energetike, gdje je naš cilj povezivanje s Energetskom unijom EU na osnovu „Mape puta za regionalno tržište električne energije“. Energetska efikasnost i razvoj obnovljivih izvora energije i dalje će biti u svrhu naše agende reformske politike.

Daljnja gospodarska suradnja na Zapadnom Balkanu: Razgovor o jedinstvenom tržištu

U cilju jačanja našeg potencijalnog rasta, otvaranja radnih mjesta i privrednog približavanja unutar EU, trebamo raditi na regionalnoj ekonomskoj integraciji zasnovanoj na pravilima. Kako bismo osigurali uspjeh, također je potrebno da omogućimo inovacije, aktivno stimuliramo poslovne subjekte i podržavamo investiranje i na nivou malih i srednjih poduzeća (MSP).

Predlažemo da naši predstavnici, zajedno s Vijećem za regionalnu suradnju i uz podršku Europske komisije, počnu raditi na izradi prijedloga za zajednički pristup ka jačanju gospodarstvene suradnje na zapadnom Balkanu putem različitih inicijativa kako bi se izložile na summitu u Trstu, što bi uključivalo npr. inicijative o protoku roba, usluga i kapitala, slobodnom kretanju kvalificirane radne snage, zajedničkom digitalnom pristupu, te dinamičnom prostoru za investicije.

Mala i srednja poduzeća su okosnica privrede i s nestrpljenjem očekujemo inicijative koje će biti izložene na summitu u Trstu kako bi se promovirao njihov razvoj i bolji pristup financiranju, uključujući i financiranje putem Programa za razvoj poduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu“.

Pozitivni program za mlade

Vjerujemo da su mladi u našoj regiji ključni akteri u našim nastojanjima na ostvarivanju regionalne suradnje, prijateljstva i pomirenje. Otvaranje Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO) u Tirani 8. prosinca 2016. godine pokazalo je naše opredjeljenje za ostvarivanje tih ciljeva i oslanjanje na mlade ljude koji će nam pomoći da te ciljeve ostvarimo. Raduje nas što će

Regionalni ured za suradnju mladih proraditi punim kapacitetom. Potpuno smo svjesni napretka i koristi od obuke i programa razmjene za mlade uposlenike EU, te pozivamo da se na Summitu u Trstu objavi nastavak ovog programa.

Migracije

Problem migracija je i dalje prisutan na ruti koja prolazi Zapadnim Balkanom, naročito u slučaju dvije od šest zemalja Zapadnog Balkana koje su najviše izložene ovom problemu. Iako se obim ovog problema smanjio uslijed zatvaranja rute u martu prošle godine, i dalje postoji stalni priliv osoba koje još uvijek koriste ovaj pravac.

Stoga pozdravljamo trajnu opredijeljenost EU u pružanju podrške prostoru zapadnog Balkana koji se nalazi na zapadnobalkanskoj ruti, koja je izražena u Deklaraciji Europskog vijeća iz Malte u veljači kontinuirana pažnja u vezi sa mogućim rizicima razdvajanja migracionih kretanja. Pozdravljamo tijesnu suradnju sa Komisijom, Europskom graničnom i obalnom stražom i državama članicama EU u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama uz poštivanje osnovnih ljudskih prava, borbu protiv trgovine ljudima, krijumčarenja migranata i unapređenje smještajnih kapaciteta za migrante.

Borba protiv terorizma i radikalizacije

Terorizam i radikalizacija i dalje predstavljaju prijetnju u samoj regiji i van nje. Pozdravljamo koncept integriranog upravljanja granicama za Zapadni Balkan koji je u decembru 2016. godine usvojilo Vijeće EU za pravosuđe i unutrašnje poslove. Vraćanje stranih boraca i opasnost od stvaranja radikaliziranih „paralelnih“ zajednica predstavlja potencijalnu prijetnju sigurnosti koju nastojimo ukloniti jačanjem provedbe zakona, strategijama za borbu protiv terorizma i akcionim planovima koji sve više imaju težište na prevenciji i borbi protiv radikalizacije.

Svjesni smo da je u ovoj oblasti potrebno uraditi više i tijesno ćemo surađivati sa EU, što podrazumijeva i proširenje njezine Mreže za borbu protiv radikalizacije na našu regiju i produbljivanje naše suradnje sa Europolom u oblasti borbe protiv terorizma.

Borba protiv korupcije

Čvrsto smo odlučni da pojačamo napore na sprečavanju i borbi protiv korupcije u svim njezinim oblicima.

Nastavit ćemo raditi na uspostavljanju kredibilnih okvira politike za sprečavanje i rješavanje problema korupcije, osnivanju posebnih institucija i ulaganju značajnih napora na unapređenju specijalizacije u ovoj oblasti. Učvrstit ćemo našu suradnju i očekujemo da će Summit u Trstu dati poticaj u ovom pravcu.

Budući planovi

Gledajući u budućnost, naglašavamo potrebu za nastavkom angažmana svih aktera unutar Berlinskog procesa.

Računamo na podršku Europske unije koja će uz naše napore doprinijeti našem daljem stabilnom napretku prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close