Pravda

Zahtjevi Ustavnom sudu da donese odluku o apelaciji Davora Dragičevića

''Očekivali smo da će i do sada nešto poduzeti. Ako rade kako treba da rade i po zakonu, onda bi morali donijeti nekakvu odluku'', govori Kovač.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2020. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučko udruženje tražilo je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da donese odluku po apelaciji koja se odnosi na istragu smrti Davida Dragičevića. Dok iz Ustavnog suda navode da će odluku donijeti uskoro, Davor Dragičević i pravnici upozoravaju da se odluka u ovom slučaju čeka duže nego što su očekivali.

Udruženje građana “Put pravde” iz Banja Luke zatražilo je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da nakon višemjesečnog čekanja donese odluku o apelaciji Davora Dragičevića, oca Davida čija se smrt istražuje, javlja BIRN.

Pažnja javnosti

Ovo udruženje, koje je nastalo kao produžetak grupe ''Pravda za Davida'', u dopisu također postavlja pitanje zašto se toliko mjeseci čeka odluka Ustavnog suda.
 
Predsjednik Udruženja Miljan Kovač za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da su građani u Banja Luci prvi put, u ožujku 2018. godine, stali na Trg Krajine da prosvjeduju nezadovoljni istragom o smrti Davida Dragičevića. Brojni prosvjedi su, navodi Kovač, skrenuli pažnju na nepravilnosti u pravosudnom sustavu. Sada pokušavaju staviti pažnju javnosti na odluku koju treba da donese najviša sudska instanca u BiH.
 
''Očekujemo da Ustavni sud radi svoj posao. Očekivali smo da će i do sada nešto poduzeti. Ako rade kako treba da rade i po zakonu, onda bi morali donijeti nekakvu odluku'', govori Kovač.
 
David Dragičević nestao je 18. ožujka 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banja Luci 24. ožujka.
Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije banjalučko Okružno tužiteljstvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv N.N. osobe zbog ubojstva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinitelje.
 
Davidov otac Davor zbog toga je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH.
 
On 17 mjeseci čeka na odgovor Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na apelaciju koju je u njegovo ime tom sudu predao odvjetnik Ifet Feraget. Dragičević je apelaciju predao u ožujku 2019. godine zbog istrage slučaja ubojstva njegovog sina Davida.
 
On apelacijom traži reakciju Ustavnog suda i zbog neprovođenja istrage protiv pojedinaca iz MUP-a Republike Srpske, kao i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana koji je izvršio obdukciju nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića.
 
Davor Dragičević za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da sumnja da je razlog izostanka odgovora Ustavnog suda taj što odgovor ne može biti negativan.
 
''Namjerno se odugovlači. Jasno je iz apelacije da ona ne može biti zakonski i pravno odbijena. Mi očekujemo da će odgovor biti pozitivan i to je jedini razlog odugovlačenja. To je, isto tako, jedini razlog neotpočinjanja adekvatne istrage jer bi prava istraga sve otkrila'', govori Davor Dragičević za BIRN BiH.
 
On kaže da i dalje sumnja da iza otmice i ubojstva njegovog sina stoje ljudi iz vrha Republike Srpske i vrha Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.
 
''Ja i dalje vjerujem u pravni sustav i vjerujem da će se to morati pokrenuti, naravno uz pritisak javnosti, grupe ‘Pravda za Davida’ i međunarodnih institucija jer BiH neće moći naprijed dok se to ne riješi. Kao i slučaj ‘Memić’ u Sarajevu'', navodi Dragičević.
 
Potpredsjednik Vijeća Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu Faris Vehhabović kaže za BIRN BiH da Ustavni sud BiH mora poštovati standarde za rokove Europskog suda za prava.
 
''Ustavni sud ima obavezu da u razumnom roku riješi predmet, a oni sami procjenjuju koji je to rok. Poslije je to podložno ocjeni Europskog suda u Strasbourgu”, objašnjava Vehabović.

Specifično uređenje

Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u odgovoru za BIRN BiH tvrde da će po apelaciji Davora Dragičevića odlučiti uskoro.
 
Obavještavamo vas da je apelacija (…) u radu, te da će o istoj biti odlučeno na jednoj od narednih plenarnih sjednica Ustavnog suda, kratko su odgovorili iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
 
Ifet Feraget, odvjetnik obitelji Dragičević, uvjerava kako ne postoji nijedan razlog zbog kojeg se na odluku o podnesenoj apelaciji čeka sedamnaest mjeseci. On podsjeća da je Ustavni sud odluku po apelaciji u slučaju Dženana Memića donio za tri i po mjeseca iako je apelacija, smatra, neosnovano odbijena. Feraget kaže da je predmet “Dragičević” već bio na plenarnoj sjednici suda u veljači.
 
''Da li se Ustavni sud Bosne i Hercegovine bavi politikom? Ja ne vidim nijedan drugi razlog ovolikog odugovlačenja. Isto tako ne vidim ni mogućnost da apelacija bude odbijena'', kaže Feraget.
 
Vehid Šehić, pravni ekspert, bivši sudac i član “Foruma građana Tuzla”, pojašnjava da bi problem mogao biti i u činjenici da Ustavni sud BiH ima daleko veće nadležnosti od takvih sudova u Europi zbog specifičnog uređenja BiH koja nema Vrhovni sud, koji bi se trebao baviti ovakvim stvarima umjesto Ustavnog suda.
 
Ustavni sud BiH je preopterećen, smatra Šehić.
 
''Mnogo je predmeta na Ustavnom sudu, a Ustavni sud je najznačajnija institucija u BiH jer je čuvar Ustava ali i europskih konvencija i ugovora koje je Bosna i Hercegovina ratificirala. Ja želim da vjerujem da će Ustavni sud u ovom slučaju odluku donijeti brzo zbog osjetljivosti predmeta. Ne bih prejudicirao kakva će ta odluka da bude, niti bih uplitao politiku u slučaj, mada je nažalost politika upetljana u sve u Bosni i Hercegovini'', pojašnjava Šehić.
Kopirati
Drag cursor here to close