Ljubić o reviziji

Zahtjev jednostrano pripremali Bošnjaci

Vijesti / Flash | 02. 03. 2017. u 10:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić ocijenio je da je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi protiv Srbije kontroverzan sa više aspekata i jednostrano pripreman od bošnjačke strane.

Ljubić je rekao da zahtjev nije mogao biti podržan od hrvatske strane, jer, između ostalog, podrška nije ni tražena.

"Zahtjev je jednostrano pripreman od bošnjačke strane, jednostrano je i vaninstitucionalno donesena i odluka, upitan je legitimitet agenta, a nepoznata nam je i eventualna nova argumentacija podnositelja", rekao je Ljubić za "Nezavisne novine".

Prema njegovoj ocjeni, da podnositelj ovaj zahtjev vidi kao isključivo bošnjačku stvar svjedoči i intervju Izetbegovića BHRT-u prije nekoliko dana.

"Tada je rekao, parafraziram, 'da se hrvatska ili srpska strana našla u istoj situaciji i oni bi učinili isto', vjerojatno želeći reći da je nad Hrvatima ili Srbima počinjen genocid, da bi i oni isto reagirali", kaže Ljubić.

Ljubić je rekao kako Hrvati nisu rezervirani i neosjetljivi na bilo čiju žrtvu.

''Zaboravlja se da su Hrvati u BiH najveće žrtve ovog rata. S teritorije entiteta Republika Srpska je nestalo preko 95 posto prijeratnog hrvatskog stanovništva, a u čitavoj BiH se broj Hrvata skoro prepolovio, dakle stradanje razmjera genocida. Međutim, bi li nova presuda Srbiji za genocid ili proširenje područja genocida van Srebrenice pomogli onima koji su ostali da opstanu ili onima koji se žele vratiti da se vrate? Hrvatima je interes da se ova kriza što prije smiri, da institucije nastave raditi. Blokada institucija znači zaustavljanje institucionalnih promjena koje su neophodne da bi se nastavio proces europskih integracija. Nama je interes da se mijenja Izborni zakon koji će i Hrvatima jamčiti izbor legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH, izbor legitimnih predstavnika u Dom naroda FBiH, izbore u gradu Mostaru gdje su smještene hrvatske najvažnije institucije'', rekao je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close