Ministar za Bljesak

Zagužvalo u Sarajevu, zatvorenici se šalju u ostale zatvore

Zbog 'gužve' u sarajevskom zatvoru, zatvorenici i pritvorenici šalju se u ostale kazneno-popravne zatvore na području entiteta.
Vijesti / Flash | 09. 10. 2018. u 13:34 Ma.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kapacitet zatvora, odnosno mjesta za smještaj osuđenih i pritvorenih osoba, na području Federacije BiH predviđen je za 1.988 osoba.

Kako je rekao federalni ministar pravde Mate Jozića za Bljesak.info, u kolovozu se na izdržavanju zatvorske kazne se nalazilo ukupno 1.744 osoba, od čega 137 osoba koji su se nalazili u kućnom zatvoru sa elektroničkim nadzorom, dok se u pritvoru nalazilo 300 osoba.

Gužva u Sarajevu

Ministar tvrdi da su, prema analiziranim podacima, postojeći kapaciteti u Zavodima dovoljni ''da u skladu sa svim zakonskim procedurama i rokovima prime sve osobe kojima je određeno zatvorsko izdržavanje kazne''.

Foto: Bljesak.info / Zatvorska ograda

Zbog 'gužve' u sarajevskom zatvoru, zatvorenici i pritvorenici šalju se u ostale kazneno-popravne zatvore na području entiteta.

''Trenutno su prisutni problemi s učestalom prebukiranošću pritvorske jedinice u KPZ Sarajevo, s obzirom da su pritvorski kapaciteti u granicama predviđenog prosjeka. Federalno ministarstvo pravde je u suradnji sa Sudovima, navedeni problem je riješen premještanjem pritvorenih lica u druge Zavoda gdje postoje slobodni smještajni kapaciteti'', rekao je za Bljesak.info ministar Jozić.

Nedostaje kadra

Ministarstvo preko IPA fondova u sljedećem razdoblju očekuje izgradnju novog paviljona u KPZ Zenica i Orašju.

''U cilju proširenja postojećih kapaciteta već su izgrađeni objekti u Busovači i Bihaću koji ne mogu biti stavljeni u punu funkciju s obzirom da je neophodan prijem osoblja za rad sa navedenom populacijom'', rekao je ministar.

Također, navodi ministar Jozić, vode se i aktivnosti oko izgradnje novih objekata u KPZ Sarajevo kao i izgradnji novog KPZ ZT u Mostaru, o čemu je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ranijem razdoblju već donijela odluku.

Trenutno 137 osoba u 'kućnom zatvoru'

Jedan od načina izvršenja kazne zatvora u Federaciji je i kućni zatvor s elektroničkim nadzorom.

Federalno ministarstvo pravde je 2012. godine u sustav izvršenja kaznenih sankcija uvelo kućni zatvor sa elektroničkim nadzorom kao novi način izdržavanja kazne zatvora i to za one osobe koje su osuđene na kaznu zatvora do jedne godine, navodi ministar.

''Do sada je kroz sustav elektroničkog nadzora u kućnom zatvoru prošlo 1.966 osuđenih osoba, a trenutno se na izdržavanju kazne u kućnom zatvoru s elektroničkim nadzorom nalazi 137 osoba. Kućni zatvor s elektroničkim nadzorom se određuje osobama koje su osuđene na kaznu zatvora do jedne godine, rekao je za Bljesak.info ministar Jozić.

Ministar podsjeća da prema Zakonu o dopunama Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, osobama koje su osuđene za kaznena djela protiv braka, obitelji i mladeži, a koje žive s oštećenim u istom domaćinstvu, ne može se odrediti izdržavanje kazne zatvora u kućnom zatvoru.

Kopirati
Drag cursor here to close