Palo povjerenje

Zafalilo ruku za Novalićevu vladu

Vijesti / Flash | 22. 03. 2017. u 13:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH odbijen je izvještaj o prošlogodišnjem radu Federalne vlade, a odobren polugodišnji izvještaj iz 2016. o radu i financijskom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Vladin izvještaj je podržan s 47 glasova od neophodnih 50, a predsjedatelj Doma Edin Mušić tvrdi kako je isključivi razlog za takav ishod što u trenutku glasovanja u sali nije bilo dovoljno zastupnika koji inače podržavaju rad aktualne vlade.

Mušić je također rekao novinarima da premijer Fadil Novalić ima podršku Stranke demokratske akcije.

Ranije započeta sjednica Zastupničkog doma danas, ipak, nije i okončana te će sljedeći nastavak uslijediti naknadno, kad se steknu uvjeti za to, kako je obrazložio predsjedavajući Mušić.

Prema njegovim riječima, odgovarajuća parlamentarna radna tijela još se nisu izjasnila o amandmanima na zakone iz njenog preostalog dnevnog reda, a to su novi zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju te predložene izmjene federalnog zakona o radu.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je kako današnja sjednica Zastupničkog doma dokazuje da ni najbolja vlada ne može raditi svoj posao bez odgovorne parlamentarne većine.

''Neprihvatljiva je situacija u kojoj je odbijen izvještaj o radu vlade, usvajanje kojeg bi trebalo biti puka formalnost, zbog toga što sjednici nije prisustvovalo 12 zastupnika koalicije'', izjavio je za Fenu Novalić.

Komentirajući činjenicu da na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije bilo dovoljno glasova za usvajanje prošlogodišnjeg izvještaja o radu Vlade, Novalić je kazao da ne prihvaća objašnjenja pojedinaca da nisu adekvatno obavješteni o nastavku redovne sjednice.

''Nažalost, sve učestalija postaje praksa da zastupnici ignoriraju tematske sjednice kao "manje bitne". One nisu manje bitne. One su posvećene problemima građana Federacije i zastupnici svojim nedolaskom pokazuju da ih problemi građana ne zanimaju. Tražit ću od šefova klubova zastupnika da se pozabave razlozima odsustva s današnje sjednice. Danas nije usvojen izvještaj o radu vlade, a sutra kao žrtva nesavjesnog rada mogu pasti bitni reformski zakoni. To ne smijemo dopustiti, jer se plašim da bi to moglo imati nesagledive posljedice za reformske procese naše zemlje'', ustvrdio je Novalić u izjavi za Fenu.

Inače, sjednica je počela novim teškim riječima.

Kopirati
Drag cursor here to close