Promjene

Zaev objavio kampanju za 'čišćenje' pravosuđa

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da je pravosuđe posljednja tvrđava "zarobljene države" i pozvao da odmah počne "čišćenje" - udaljavanje nepoštenih sudaca i tužitelja.
Vijesti / Flash | 01. 12. 2019. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da je pravosuđe posljednja tvrđava "zarobljene države" i pozvao da odmah počne "čišćenje" - udaljavanje nepoštenih sudaca i tužitelja.

"Pravosuđe moramo očistiti od nepoštenih sudaca i tužitelja, da bi pošteni i profesionalni mogli neometano osigurati pravdu koju građani čekaju", rekao je Zaev u video-poruci objavljenoj u medijima.

Zaev je ocijenio da je poslije dvije i pol godine, od kada je njegova stranka na vlasti, sudstvo posljednje uporište "zarobljene države" pod kontrolom sudaca i tužitelja na moćnim pozicijama, koji rade u interesu "protagonista režima" odbjeglog bivšeg premijera i dugogodišnjeg lidera VMRO-DPMNE, Nikole Gruevskog.

Ti suci "kontroliraju sudske procese u kojima su osumnjčeni upravo protagonosti režima (Gruevskog)" i da su, "zloupotebljavajući razdvojenost sudske i izvršne vlasti... stali na put pravdi. To mora odmah prestati", rekao je premijer.

Zaev je pozvao Antikorupcijsku komisiju da odmah počne provjeru imovine sudaca i tužitelja, i njihovih obitelji. Ta komisija, dodao je, treba provjeriti i postojanje sukoba interesa, odnosno povezanost sudaca i tužitelja s odvjetnicima i drugim pravnim zastupnicima u sudskim postupcima koje su vodili. 

Zaev je pozvao Sudski savjet i Savjet tužitelja da ocijene odgovornost sudaca i tužitelja za zastarijevanje predmeta i provjere profesionalnost i ažurnost njihovog rada. 

Najavio je i provjeru svih ljekarskih potvrda za kućni pritvor ili za privremeno puštanje iz zatvora. 

"Vlada poziva i Europsku komisiju da odmah pokrene instrument za monitoring sudskih slučajeva visokog profila", rekao je Zaev, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close