'Pluća planeta'

G7 će 'čim prije' pomoći u borbi protiv požara u Amazoniji; NASA objavila snimke

"No važnost Amazonije za te zemlje i za međunarodnu zajednicu je tolika - kako u pogledu bioraznolikosti i kisika, tako i u pogledu borbe s klimatskim promjenama - da moramo pristupiti pošumljavanju", naglasio je francuski predsjednik.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2019. u 15:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje G7 su se dogovorile da će "čim prije pomoći zemljama kojima haraju" požari što su se ovih dana proširili amazonskom prašumom, rekao je u nedjelju Emmanuel Macron.

"Postoji dovoljan stupanj suglasnosti da možemo reći 'svi se slažemo da ćemo čim prije pomoći zemljama koje su zahvatili požari'", rekao je francuski predsjednik, domaćin susreta na vrhu sedmerih najrazvijenijih zemalja svijeta koji se u ponedjeljak završava u Biarritzu, na jugozapadu Francuske.

Na pozive u pomoć koji među ostalim dolaze iz Kolumbije, "moramo odgovoriti svojom nazočnošću", dodao je Macron koji je u petak oštro kritizirao "pasivnost" brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara pred tom ekološkom katastrofom.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

It’s time to take action! #G7Biarritz

Objavu dijeli G7 France (@g7)

Snimke "pluća planeta" u plamenu uzbunile su međunarodnu javnost i pridonijele da se to pitanje nađe u središtu razgovora G7 unatoč početnom otporu Brazila koji ne sudjeluje na summitu u Biarritzu.

Macron je u nedjelju izvijestio da upravo kontaktira "sa svim zemljama Amazonije (...) kako bi se mogle ispuniti konkretne obveze na tehničkom i na financijskom planu".

"Upravo radimo na mehanizmu međunarodne mobilizacije kako bismo što djelotvornije mogli pomoći tim zemljama", dodao je francuski predsjednik.

Što se tiče dugoročnog pitanja pošumljavanja Amazonije, "za stolom su bila iznesena različita razmišljanja", dodao je Macron istaknuvši da su zemlje pogođene požarima privržene svom državnom suverenitetu.

"No važnost Amazonije za te zemlje i za međunarodnu zajednicu je tolika - kako u pogledu bioraznolikosti i kisika, tako i u pogledu borbe s klimatskim promjenama - da moramo pristupiti pošumljavanju", naglasio je francuski predsjednik.

Ta je ekološka kriza tolika da bi lako mogla blokirati trgovinski ugovor između EU-a i Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) potpisan krajem lipnja nakon dvadeset godina pregovaranja. Pariz je, optuživši Bolsonara da je "lagao" o svojim obvezama prema okolišu, poručio da će se u takvim okolnostima usprotiviti ugovoru.

NASA objavila snimke ugljičnog monoksida u atmosferi nakon požara u Amazoniji

Dok Amazonija gori, a broj se požara prema procjeni brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira procjenjuje na skoro 73000, odnosno 80 posto više nego prošle godine, iz NASA-e su objavili zabrinjavajuće podatke, piše Science Alert.

Naime, sateliti američke agencije za istraživanje svemira NASA-e zabilježili su užasavajuće snimke ispuštanja ugljičnog monoksida u atmosferu uzrokovanog požarima u Amazoniji.

Od 8. do 22. kolovoza NASA je mjerila koncentraciju ugljičnog monoksida na visini od 5500 metara te je objavila animaciju podataka prikupljenih pomoću instrumenta AIRS, koji mjeri temperature, vlagu, količinu i visinu oblaka, koncentraciju stakleničkih plinova i mnoge druge pojave u atmosferi.

Animacija koju je NASA objavila prikazuje kako se ugljični monoksid dizao u atmosferu, a različite boje - zelena, žuta i tamno crvena pokazuju koncentraciju ovog zagađivača zraka u dijelovima na milijardu. Koncentracija ugljičnog monoksida uglavnom se izražava u dijelovima na milijun.

"Zelenom bojom označena je koncentracija od oko 100 dijelova na milijardu, žutom koncentracija od oko 120 dijelova na milijardu, a tamno crvenom koncentracija od oko 160 dijelova na milijardu.

Zabrinuti Papa pozvao na molitvu za spas Amazonije

Papa Franjo je u nedjelju nakon molitve Anđeo Gospodnji rekao da je "zabrinut" zbog požara koji haraju amazonskom prašumom, nazivajući je "plućima presudnim za život našeg planeta".

"Zabrinuti smo zbog velikih požara koji su se proširili Amazonijom. Ta šumska pluća su presudna za život našeg planeta", rekao je Sveti Otac pred mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

Osamdesetdvogodišnji Papa koji je rođen u Argentini, u Južnoj Americi i koji na jesen organizira veliku međunarodnu konferenciju o Amazoniji, pozvao je 1,3 milijarde katolika u svijetu da "mole kako bi se zauzimanjem svih požari čim prije ugasili".

Sveti Otac se u svibnju sastao s indijanskim poglavicom Raonijem koji je došao upozoriti Europu na krčenje amazonske prašume. Poglavica plemena Kajapo htio je u toj prigodi prikupiti milijun eura za zaštitu rezervata Xingu u Brazilu.

Papa je u svojoj enciklici o ekologiji "Laudato si" (objavljena u svibnju 2015.) koja ima naglašenu društvenu notu, osudio uništavanje amazonske prašume zbog "velikih međunarodnih gospodarskih interesa".

Područje Amazonije osigurava 20 posto slatke vode na planetu u tekućem stanju, 34 posto prašume te 30 do 50 posto svjetske flore i faune.

Ta zelena pluća između sebe dijeli devet od 12 južnoameričkih zemalja, a najviše Brazil (67 posto), Bolivija (11 posto) i Peru (13 posto).

Stotine požara nastavlja pustošiti amazonsku prašumu u trenutku dok raste međunarodni pritisak na brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da obuzda požare u plućima svijeta.

Sudbina najveće tropske šume na planetu koju već danima proždire plamen u fokusu je summita G7, koji se ovaj vikend održava u francuskome Biarritzu.

Po posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tomu vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otegotnu okolnost velike suše koja će se nastaviti i tijekom rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close