Zdravstveno neispravne

Zabranjen uvoz dječjih lutaka iz Kine, moraju se uništiti

Utvrđeno je da ispitani uzorak odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) sa liste ftalata na koje se odnose ograničenja.
Vijesti / Flash | 16. 12. 2019. u 16:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 180 dječjih igračaka - seta lutki pod nazivom "Camaner Fashion Style“, porijeklom iz Kine, i naređeno njeno uništavanje, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), javlja Anadolu Agency (AA).

Iz FUZIP-a su podsjetili kako je 22. studenog 2019. godine, sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na mjestu carinjenja Tuzla, tijekom redovnog pregleda pri uvozu naredila je laboratorijsku analizu pošiljke dječjih igrački - seta lutki pod nazivom "Camaner Fashion Style'', porijeklom iz Kine.

Prema dostavljenim nalazima iz prvog analitičkog izvještaja nakon kemijske analize 6. prosinca 2019. godine, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) sa liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih čl. 3. Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate (''Službeni glasnik Bosne i Hercegovine'' broj: 04/10).

''Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da se kontrolirana pošiljka, koja zbog razine štetnih materija, odnosno povećanog sadržaja di(2-etiheksil) ftalata (DEHP) ne ispunjava propisane parametre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, kao takva ne može uvesti niti staviti u promet u skladu s čl. 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (''Službeni glasnik RBiH“ broj: 2/92, 13/94)'', navodi se u priopćenju u kojem se dodaje kako je shodno navedenom zabranjen uvoz pošiljke i naređeno njeno uništavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close