Nova garnitura

Za zapošljavanje podanika Košarcu 400.000 maraka

Košarac traži “zeleno svjetlo” da u kabinet primi tri savjetnika ministra, dva tehnička sekretara, jednog stručnog savjetnika kao i vozača
Vijesti / Flash | 17. 01. 2020. u 10:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tek što je sjeo u fotelju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  BiH, Staša Košarac (SNSD) je od Vijeća ministara BiH tražio dozvolu za zapošljavanje svojih podanika koji će državu koštati dodatnih 400.000 KM na godišnjoj razini, piše CAPITAL.

Košarac traži “zeleno svjetlo” da u kabinet primi tri savjetnika ministra, dva tehnička sekretara, jednog stručnog savjetnika kao i vozača. Takođe, u planu ima i da zaposli jednog inspektora te popuni upražnjeno radno mjesto na poziciji šefa Odsjeka za turizam.

 Dozvolu je morao tražiti s obzirom da je proračun ministarstva za plaće ograničen. Ako njegov prijedlog odobri Vijeće ministara na čijem je čelu njegov stranački kolega Zoran Tegeltija sredstva će biti isplaćena iz proračunske rezerve.

“Trenutno ministar nije u mogućnosti primiti savjetnike i tehničko osoblje u kabinetu radi proračunskog ograničenja. Uvažavajući navedeno, cijenimo opravdanim da se hitno odobri kako novo zapošljavanje u kabinetu ministra, kao i sredstva potrebna za plate i naknade izvršilaca”, navodi se u prijedlogu Odluke o odobravanju novog zapošljavanja u ministartsvo.

Iako je u planu “otvaranje” devet novih radnih mjesta, samo za dva postoji obrazloženje u ovoj odluci.

Tako se za poziciju Šefa odsjeka za turizam navodi kako ona treba biti popunjena jer su u tijeku brojne obaveze u ovoj oblasti na kojima je potrebno raditi a koje se gomilaju jer je ovo radno mjesto već duži vremenski period upražnjeno.

“Šef Odsjeka za turizam bi trebao raditi na pripremi zakona, podzakonskih akata i drugih propisa iz oblasti turizma, zatim da prati provođenje međunarodnih obaveza. Kako bi odgovorili svim tim obavezama potrebno je liderstvo i preuzimanje odgovornosti pojedinca”, obrazlažu svoj zahtjev u ovom ministarstvu.

Dodaju kako je u Odsjeku za bilateralne odnose potrebno primiti stručnog savjetnika jer ovaj resor u okviru svoje nadležnosti ima niz vrlo obimnih i složenih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close