Različiti stavovi

Za Trumpa summit G20 "predivan skup", za Erdogana upitna ratifikacija sporazuma

Vijesti / Flash | 09. 07. 2017. u 10:32 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je jučer završeni samit G20 „predivnim uspjehom“, usprkos činjenici da je njegova zemlja ostala izolirana u povlačenju iz Pariškog ugovora o borbi protiv klimatskih promjena, javlja BBC.

U konačnoj deklaraciji sa skupa najmoćnijih ekonomija svijeta, prepoznaje se protivljenje SAD, ali se naglašava nepovratnost dogovorenih procesa.

Domaćin skupa kancelarka Angela Merkel je izrazila nezadovoljstvo Trumpovom stavom, ali i ohrabrenje činjenicom da sve ostale članice grupe ostaju pri dogovorenim reformama.

Ipak, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je naknadno rekao da je cijeli sporazum sada doveden u pitanje, jer je povlačenje SAD dovelo u pod sumnju dogovorenu kompenzaciju za zemlje u razvoju.

On je istaknuo da je Francuska obećala Turskoj da će joj biti isplaćena kompenzacija za štete koje će donijeti primjena sporazuma, te da je to uvjet da on bude ratificiran.

''Ako ne bude toga, naš parlament neće ratificirati sporazum'', poručio je turski lider.

Trump može biti zadovoljan i činjenicom da su lideri G20 podcrtali pravo država da štite svoje tržište kroz legitimne mehanizme.

Kopirati
Drag cursor here to close