EU

Za smanjenje korupcije neophodno mijenjati Zakon o javnim nabavkama

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark naglasio je da su javne nabavke temelj pravne stečevine EU te bez takvog efikasnog i transparentnog zakona niti jedna država pa ni BiH neće moći postati članicom EU.
Vijesti / Flash | 02. 04. 2019. u 12:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pozvali su danas vlasti u BiH da napokon usvoje dopune Zakona o javnim nabavkama kako bi se uklonili nedostaci važećeg zakona i onemogućila korupcija, ali i uskladio s pravnom stečevinom Europske unije. 

Kako je istaknuto danas na konferenciji na kojoj je Agencija za javne nabavke BiH predstavila projekte kojima se namjerava također unaprijediti i efikasnijim učiniti sistem javnih nabavki, rečeno je da je upravo ta oblast identificirana kao najveći izvor koruptivnih radnji. 

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark naglasio je da su javne nabavke temelj pravne stečevine EU te bez takvog efikasnog i transparentnog zakona niti jedna država pa ni BiH neće moći postati članicom EU. 

Pohvalio je rad radne grupe na tom zakonom rješenju koje sada trebaju pregledati eksperti Evropske unije kako bi se utvrdila usklađenost s pravnom stečevinom EU i to bi u budućnosti trebala postati praksa i sa ostalim zakonima. 

U konačnici parlamenti će donositi zakone, ali će oni prije toga biti pregledani od EU kako se ne bi trebala naknadno pristupati njihovoj izmjeni, a takav proces već je otpočeo u Republici Srpskoj i to je EU činila, kaže Wigemark, i u slučajevima ostalih zemalja. 

''Potrebno je uvesti kulturu poštovanja pravila i zakona da se zna ukoliko se zakoni prekrše uslijedit će kazna i snosit će se posljedice'',  objasnio je šef Izaslanstva EU u BiH. 

Ono što su Wigemark, ali i direktor USAID-a u BiH Peter Duffy te direktor Agencije za javne nabavke u BiH Đenan Salčin istaknuli važno je osigurati veće prisustvo organizacija civilnog društva u procesu javnih nabavki koje mogu napraviti konstruktivan pritisak na uređenje te oblasti. 

U okviru prezentacije projekata i rada Agencije najavljeno je da bi do 2023. godine trebao cijeli sistem i procedure javnih nabavki biti u elektronskom obliku s ciljem korištenje digitalnih tehnologija, a dio toga već je i sada omogućen. 

Istaknuto je da će uvijek biti zloupotreba u sistemima javnih nabavki, ali izražena je nada da će donošenjem izmjena zakona, što se očekuje do kraja godine, jer nema prepreka za njegovo usvajanje, zloupotreba biti sve manje. 

''Kod nas je postalo normalno da je vlasnik firme koja se prijavljuje na tender sin vlasnika ili odgovorne osobe koja objavljuje tender. Takve stvari moraju se promijeniti'', kazao je Salčin. 

Izdvojio je podatak da su u 2018. godini od 225 praćenja pojedinačnih postupaka javnih nabavki, procesuirana tek četiri slučaja od kojih su dva dobila sudski epilog, a upravo to je razlog zbog kojeg je naglašena odgovornost tužiteljstva i sudova u procesu uklanjanja korupcije iz tog sistema.  

Da je sistem javnih nabavki jedna od najslabijih karika, ocijenio je i Duffy koji je ovakav problem uporedio s kompjuterskim virusom koji uništava cijeli sistem, a u tom lancu problema koji nastaju su smanjene investicije, novac koji bude izgubljen u tom sistemu ne bude utrošen u razvoj države, a ispaštaju i mala poduzeća. 

Kako je najavljeno Agencija za javne nabavke namjerava provesti i niz drugih projekata u ovoj godini s ciljem unapređenja sistema poput edukacije kadrova na svim razinama, a u tome će im pomoći, pored EU i USAID-a, i Njemačka agencija za međunarodnu suradnju (GIZ).

Kopirati
Drag cursor here to close