Šuti i trpi

Za sat zasjedanja uzmu 27.000 KM

Vijesti / Flash | 30. 07. 2012. u 19:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema izračunu CCI-a, za 37 sati rada, za 45 izaslanika koji su profesionalizirali svoj rad, izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta su potrošili oko milijun KM na ime plaća i naknada (paušali, dnevnice, topli obrok, smještaj, odvojen život, vikend-posjete obitelji, korištenja vozila). To znači da je iz federalnog proračuna potrošeno oko 27.000 KM za svaki sat njihovog zasjedanja, odnosno, oko 22.000 KM po izaslaniku.

Parlamentarci su u prosjeku zasjedali malo više od šest sati mjesečno, a sve četiri održane redovne sjednice Doma su prekinute. Zastupnički dom Parlamenta FBiH je porezne obveznike koštao dodatna 2,2 milijuna. CCI upozorava da veći gubici od novca isplaćenog na ime nekvalitetnog rada federalnih zastupnika leže u lošoj kvaliteti života stanovnika ovog entiteta.

Rezultati monitoringa rada Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci 2012. godine ukazuju na pad produktivnosti u radu, što se pripisuje pokretanju rekonstrukcije vlasti i formiranju nove parlamentarne većine. U šestom mjesecu je održana samo jedna sjednica Zastupničkog doma, dok Dom naroda od kraja svibnja uopće ne održava sjednice.

CCI upozorava na loše planiranje obveza, što je evidentno kroz podatak da su od 97 planiranih zakona usvojena samo dva, dok 16 usvojenih zakona nije planirano programom rada. U izvještaju je navedeno da je za neke institucije kreiranje programa rada isključivo formalno ispunjavanje obaveza a ne ključni alat za podizanje efikasnosti svoga rada i određivanje strateških pravaca u djelovanju.

Ova organizacija upozorava da Parlamentu FBiH nije stalo do rješavanje životnih problema građana, jer ni jedna od planiranih sjednica u vezi sa zapošljavanjem, zdravstvom te pitanjima mladih nije održana.

CCI je radio monitoring i Vlade FBiH za prvih šest mjeseci ove godine, pri čemu je uočen značajan napredak u odnosu na prethodne vlasti.

Prema rezultatima promatranja, Federalna vlada je ostvarila za 35 posto bolje rezultate u odnosu na svoje prethodnike. U FBiH je, prema podacima ove organizacije, zaustavljen trend pada zaposlenosti i povećanja broja nezaposlenih, a povećana je i visina neto i brutoplaće.

Kopirati
Drag cursor here to close