Odlazak

Za pola godine BiH napustilo 85.000 osoba

Mladi su svjesni teške situacije iz koje izlaz pronalaze samo van granica BiH.
Vijesti / Flash | 13. 08. 2021. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I na Međunarodni dan mladih moramo podsjetiti da je sve manji broj mladih koji se odlučuju da ostanu u Bosni i Hercegovini. Sve veći broj izdanih dozvola za rad i odricanja bh. državljanstva, a vlasti ništa ne poduzimaju. Za pola godine našu državu napustio je cijeli jedan grad, čak 85.000 građana, među njima najviše mladih.

U Sarajevu veliki broj turista, što je dobra vijest za našu državu. Ali ono što je surova istina i realnost je da naši državljani nisu u druge države otišli turistički, već pretežno zbog egzistencije. Jedan od njih je i 16-godišnji Hamza Orman, koji je prije četiri godine otišao u Njemačku s obitelji, gdje se školuje i radi. Došao je na odmor u Sarajevo na 30 dana, prenosi Federalna.

''Tamo je puno bolje. Kao 16-godišnjak radim i dijelim novine, imam svoj posao. Primam plaću za to, i sve mi se ubraja u mirovinu. Tamo je lijepo i sve je uređeno. Sam sebi zarađujem i kupujem stvari, što ovdje ne bih mogao priuštiti'', priča Hamza.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, u prvih šest mjeseci ove godine našu državu je napustilo 85.000 osoba. Mladi su svjesni teške situacije iz koje izlaz pronalaze samo van granica BiH.

Mladi u Bosni i Hercegovini su u nezavidnom položaju, gotovo na marginama društvu u kojem živimo, smatra doc. dr. Amer Osmić, profesor na Odsjeku za sociologiju FPN UNSA.

''Teme koje zanimaju mlade, o perspektivi, o budućnosti, o njihovom statusu u društvu skroz su marginalizirane i zanemare jer, nažalost, dominiraju neke druge teme koje su mladim ljudima na margini, te teme koje se tiču nekih etničkih problema'', ističe Osmić.

Naša država definitivno ostaje bez mladog sposobnog stanovništva. Za to vrijeme, BiH puni proračun novcem od ispisnica iz knjiga bh. državljana, kojih je sve više. Domaći političari ignoriraju ovaj problem i izgleda čekaju da postanemo zemlja staraca, ako već i nismo.

Kopirati
Drag cursor here to close