Počelo suđenje

Za pokušaj državnog udara 486 osumnjičenih u Turskoj

Vijesti / Flash | 01. 08. 2017. u 12:03 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveće suđenje u Turskoj za pokušaj državnog udara prošle godine počelo je u Ankari u utorak, te se očekuje da će se na sudu pojaviti 486 osumnjičenih.

Osumnjičeni su optuženi za sudjelovanje u događajima u zračnoj bazi Akinci odakle su izdate naredbe za napad avionima F-16 na turski parlament, štab specijalnih policijskih snaga, te satelitski centar tokom noći neuspjelog puča, izvještava Xinhua.

Ključni osumnjičeni je Fethullah Gullen, vjerski vođa koji se nalazi SAD-u, a kojeg turske vlasti optužuju da je organizirao propali vojni udar.

Bivši komandant zračnih snaga Akin Ozturk jedan je od osumnjičenih koji su optuženi za niz djela uključujući kršenje ustava, ubistvo, pokušaj zbacivanja vlade, rukovođenje naoružanom terorističkom organizacijom, zauzimanje vojnih baza, pokušaj atentata na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, te uskraćivanje slobode.

Ukupno 461 osumnjičeni, većinom vojno osoblje, su u pritvoru, 18 osumnjičenih je na slobodi dok traje suđenje, dok je sedam osumnjičenih u bijegu.

Jake snage sigurnosti čuvaju sudnicu koja je samo za ovu namjenu izgrađena u blizini Ankare.

Članovi porodica nekih od osoba koje su ubijene u noći državnog udara okupili su se ispred sudnice i uzvikivali "Želimo smrtnu kaznu".

Najmanje 250 osoba je poginulo, a više od 2.000 je ranjeno tokom krvavog pokušaja puča 15. jula 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close