"Srce kornatsko"

Za obljetnicu Kornatske tragedije umjesto lampiona pustit balone

Vijesti / Flash | 27. 08. 2017. u 12:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački vatrogasci pridružili su se stajalištu Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske koja je u subotu zatražila da se prilikom obilježavanja 10. obljetnice Kornatske tragedije, u spomen na pogibiju 12 vatrogasaca, umjesto 3 000 letećih lampiona, u zrak diljem Hrvatske puste baloni.

Zapovjednik zagrebačke Javne Vatrogasne postrojbe Siniša Jembrih priopćio je u nedjelju da postoji konsenzus grada Zagreba, zagrebačke policije i vatrogasaca po kojem je puštanje u zrak lampiona rizično, što potvrđuje primjer iz prosinca 2014. kad je prilikom jednog performansa na skelu Zagrebačke katedrale sletio lampion i na njoj zapalio platno.

Podsjećajući da je u Dalmaciji na snazi zabrana paljenja vatre na otvorenom, Jembrih upozorava da su upravo lampioni vatra na otvorenom. Zapitao je pritom kako će se javnost ponašati odgovorno, ako sami vatrogasci pale tisuće lampiona.

Organizatori su po njegovim riječima dobili odobrenje od nadležne policijske uprave jer na manifestaciji imaju osiguranje vatrogasaca, ali Jembrih upozorava da par stotina metara dalje nitko ne osigurava prostor.

Jembrih je ukazao na nekoliko primjera po kojima leteći lampioni mogu biti opasni, uključujući slučaj u Engleskoj gdje je u požaru uzrokovanom lampionom izgorjelo postrojenje za obradu otpada. U Americi je u sat vremena zbog požara kojeg je uzrokovao lampion izgorjelo 15 haktara površine pa je američko Nacionalno udruženje za zaštitu od požara (NEPA) zabranilo upotrebu letećih lampiona.

Jembrih navodi i da sami proizvođači jasno navode da prilikom puštanja lampiona brzina vjetra ne smije prelaziti pet metara u sekundi, da mjesto puštanja balona mora biti dovoljno udaljeno od zone uzlijetanja i slijetanja zrakoplova, i da prostor ne smije imati vertikalne prepreke, poput električnih vodova, drveća ili zgrada.

Akcijom "Srce kornatsko" u nedjelju se obilježava 10. obljetnica Kornatske tragedije, a u sklopu projekta vatrogasna društva diljem Hrvatske skupljaju donacije za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti.Organizatori akcije su DVD Vodice, Malonogometni klub Heroji 2007., Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije, udruga Krijesnica i HNK Hajduk Split koji počasti kornatskim herojima planiraju odati u nedjelju navečer puštanjem balona i lampiona.

Kopirati
Drag cursor here to close