Bukvarević

Za naknadu se već prijavilo 10 tisuća razvojačenih branitelja

Sve ide u Ministarstvo za boračka pitanja FBiH, iz čijeg će se proračuna isplaćivati naknade. Procedura traje petnaestak dana.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2019. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro 10.000 nezaposlenih razvojačenih branitelja u nešto više od deset dana predalo je zahtjev za isplatu novčane naknade koja im pripada prema novom Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, rekao je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, podsjetivši da je ovaj zakon stupio na snagu 8. kolovoza.

''Prvi presjek imat ćemo u petak, ali prema podacima s terena, skoro 10.000 boraca već je izvadilo potvrde i predalo zahtjev. Ti su zahtjevi u proceduri obrade i donošenja rješenja u općinskim službama boračko-invalidske zaštite'', dodao je Bukvarević, objavio je Dnevni avaz.

Pojasnio je da potom sve ide u Ministarstvo za boračka pitanja FBiH, iz čijeg će se proračuna isplaćivati naknade, te da je to procedura koja traje petnaestak dana.

''Vidjet ćemo koliko će demobiliziranih boraca u kolovozu završiti svu proceduru i u rujnu dobiti prvu naknadu'', rekao je Bukvarević.

Podsjetio je da, kako koji razvojačeni branitelj bude ispunjavao uvjete, tako će podnositi zahtjeve za naknadu.

Stoga je, dodao je resorni ministar, nezahvalno govoriti o konačnom broju ljudi koji će imati pravo dobivati naknadu, ali su procjene da će do kraja godine njih skoro 20.000 dobiti ovu mjesečnu egzistencijalnu novčanu pomoć.

Pravo na naknadu imaju razvojačeni branitelji stariji od 57 godina, koji su bar godinu prijavljeni na zavod za zapošljavanje i imaju bar godinu sudjelovanja u ratu.

Propisano je da jedan mjesec sudjelovanja u oružanim snagama iznosi 5KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close