Donacija

Za migrante stigli šatori iz Austrije

Vlada je dala suglasnost da ustupi dvije lokacije, kasarnu Ušivak u Hadžićima i objekte Agrokomerca u Velikoj Kladuši, kako bi se riješio problem smještajnih kapaciteta migranata.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2018. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni operativni stožer za pitanje migracija sudjeluje u radu državnog Operativnog stožera za pitanje migracija u BiH, te provodi hitne mjere za suzbijanje nezakonitih migracija u okviru kojih je danas u Vladi Federacije BiH izvršena primopredaja šatora koje je donirala Austrija.

Tim povodom šef Štaba Izudin Livadić danas je na press-konferenciji izvijestio da je od 1. siječnja do 2. srpnja, prema podacima Službe za poslove sa strancima, prijavljeno 7.128 nezakonitih migranata.

''Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 6.354 osobe, dok su 683 podnijele zahtjev za azil. Ovi podaci pokazuju da migranti ne žele ostati u Bosni i Hercegovini '', rekao je Livadić, dodajući da je na osnovu readmisije od Hrvatske primljeno 317 osoba, a 575 osoba predano je drugim državama.

Vlada je dala suglasnost da ustupi dvije lokacije, kasarnu Ušivak u Hadžićima i objekte Agrokomerca u Velikoj Kladuši, kako bi se riješio problem smještajnih kapaciteta migranata. 

''Austrija je odlučila donirati BiH 53 šatora koji imaju kapacitet smještaja za 280 osoba. Šatori su potpuno opremljeni, te se nadamo da možemo pomoći BiH u rješavanju migrantske situacije'', rekao je Johann Bezdeka koji rukovodi Sektorom za civilnu zaštitu, upravljanje krizama i zaštitu od katastrofa pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije.  

Zahvalnost mu je izrazio direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak govoreći da će šatori u skladu s potrebama biti postavljeni na svim lokacijama.

''Pripadnici FUCZ su trenutno u Bihaću, gdje ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sa predstavnicima Vlade Unsko-sanske županije razgovara o rješavanju pravnih pitanja. Od jutros od 5 sati smo na terenu i uključeni u sve aktivnosti'', potvrdio je Solak.

Učinak Vlade u ovim aktivnostima ogleda se u, kako kaže Solak, odluci da iz tekuće rezerve dodijeli 29.800 KM za plaćanje PDV-a i špediterskih usluga za uvoz donirane opreme iz Austrije. Također, odobreno je da se postavi kamp u Velikoj Kladuši u objektima Agrokomerca. Dok traju potrebe za angažiranjem u organiziranju i uspostavi kampa u kasarni Ušivak u Hadžićima Federalnoj upravi civilne zaštite odobreno je da angažira potreban broj pripadnika i osigura stručnu i tehničku pomoć za smještaj i zbrinjavanje migranata.

U ime Ministarstva sigurnosti BiH zahvalu na donaciji uputila je pomoćnica ministra Murveta Džaferović navodeći da je to jedna u nizu pomoći koju od 2015. godine Austrija pruža BiH u oblasti migracija i azila.   

''U roku od 24 sata Austrija je odlučila da donira veoma kvalitetne šatore u kojima možemo smjestiti 280 osoba'', kazala je Džaferović.   

Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Federalno ministarstvo zdravstva da precizira nositelje plaćanja troškova liječenja primarne i specijalističko - konzultativne i bolničke zdravstvene zaštite migranata te lijekova.

Federalnoj direkciji robnih rezervi odobreno je da stavi na raspolaganje kapacitete za potrebe funkcioniranja kampova, koji će biti podstavljeni na području Sarajevskoj i Unsko-sanske županije.

Robnim rezervama raspolagat će Crveni križ Federacije BiH, koji će biti obavezan da u suradnji sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela FBiH pronađe prostor za skladišni - logistički centar Crvenog križa iz raspoloživih objekata neperspektivne vojne imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close