Sarajevo

Za lažno predstavljanje i prevaru dobila pet godina zatvora

Vijesti / Flash | 07. 04. 2017. u 09:40 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Sarajevo (OSS) danas je proglasio krivom Azru Obuću za kaznena djela - lažno predstavljanje i prevaru i osudio je na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina, u što je uračunata i ranije joj izrečena kazna.

Naime, okrivljena Obuća je za lažno predstavljanje osuđena na osam mjeseci, a za prevaru dvije godine i šest mjeseci, te je pri izricanju jedinstvene kazne uzeta u obzir i ranija zatvorska kazna od dvije godine, izrečena u junu 2013. godine.

U izdržavanje kazne, kada/ako presuda postane pravomoćna, bit će uračunato i vrijeme koje je okrivljena Obuća provela u pritvoru, a troškovi postupka u ovom slučaju 'padaju' na teret Suda.

Obuća se tereti da je tijekom 2016. godine, lažno se predstavljajući kao šefica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH), a krajem 2015. i kao uposlenica Ureda predsjednika Federacije BiH, uzimala novac za navodno zapošljavanje u različite institucije.

Konkretno u ožujku 2016. godine u Sarajevu je radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, a predstavljajući se kao šefica OSA-e BiH, znajući da je Dž. G. nezaposlen i da traži posao, ponudila mu da ga za određenu novčanu sumu zaposli na radno mjesto informatičar-administrator na prikupljanju sigurnosnih informacija i podataka u ovoj agenciji.

Prema navodima iz optužnice, slično je postupila i s osobama inicijala A. Č., E. P., E. N., S. S. i E. Dž., kojima je uz novčanu naknadu nudila posao u OSA-i BiH i drugim institucijama.

U skladu s izrečenom presudom, od okrivljene se oduzima protupravno stečena imovinska korist od 15.460 KM.

Oštećene osobe u ovom slučaju s imovinskopravnim zahtjevom za naknadu štete upućene su na parnicu.

Azra Obuća, koja se lažno predstavljala kao Azra Fiola, rođena je 1977. godine u Sarajevu i odranije je poznata pravosudnim organima, te je, kako je već spomenuto, i ranije osuđivana, uključujući i dvije uvjetne kazne izrečene tokom 2010. godine.

U Sarajevu je ponovno uhićena 26. svibnja 2016. godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Strane u postupku zadržavaju pravo žalbe na izrečenu presudu, koju mogu uložiti u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka.

Kopirati
Drag cursor here to close