SIP BiH

Za izbore spremno: 2.105 kandidatskih listi sa ukupno 22.889 kandidata

Vijesti / Flash | 15. 07. 2016. u 10:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnjem izbornom povjerenstvu BiH podneseno je 2.280 kandidatskih listi sa ukupno 30.758 kandidata za lokalne izbore u BiH.

Naime, na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za sudjelovanje na lokalnim izborima 2016. godine, Središnje izborno povjerenstvo BiH na današnjoj sjednici pristupilo je postupku ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru.

Provjerom je utvrđeno da je validnih 2.105 kandidatskih listi sa ukupno 22.889 kandidata i toliko ih je danas i ovjerilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, dok je za 175 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7.869 kandidata provjerom utvrđeno da sadrže nedostatke i u vezi s tim Središnje izborno povjerenstvo BiH će političke subjekte čije liste sadrže nedostatke obavijestiti da u roku od pet dana otklone nedostatke na listama.

Nedostaci na kandidatskim listama koje danas nisu ovjerene su da predloženi kandidati nisu registrirani birači u izbornoj jedinici za koju se kandidiraju, da se isti kandidati nalaze na više kandidatskih listi, da lista sadrži veći broj kandidata od odzvoljenog broja, da su kandidati odustali od kandidature, da lista nije u skladu sa članom 4.19 stav (3) Izbornog zakona BiH (zastupljenost spolova na listi) i drugo.

Rok za otklanjanje nedostataka na kandidatskim listama ističe u srijedu, 20. srpnja, u 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close