Slavo Kukuć

Za islamski radikalizam nisu krivi muslimani i Bošnjaci

Vijesti / Flash | 24. 04. 2016. u 11:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izazovi i prijetnje koje stoje na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini tema je o kojoj treba razgovarati sve češće, smatra sociolog Slavo Kukić.

Kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije neovisnih intelektualaca ''Krug 99'' kazao da je situacija u državi složena, iako u javnosti političari govore da se situacija stabilizira i ide na bolje.

''Tko pažljivije prati procese u BiH teško će se s tim složiti'', istaknuo je Kukić.

Naveo je da su sve intenzivnija nacionalistička orgijanja po različitim dijelovima BiH.

''To su, naprimjer, zastrašivanja u Srebrenici nakon oslobađajuće presude Šešelju ili fešte po Prijedoru. Ambijent pred presudu Radovanu Karadžiću, ali to su samo posljedice onog što čini politička klasa'', rekao je Kukić.

S druge strane, dodao je, prisutan je sve agresivniji islamski radikalizam, za što, kazao je, nisu krivi ni Bošnjaci ni muslimani, nego grupe koje ideologiju s drugih svjetskih meridijana pokušavaju prenijeti u BiH i stvoriti joj plodan ambijent.

''Na sceni imamo sve ono što smo imali krajem osamdesetih godina, plus krađu, kriminal i korupciju uime zaštite nacionalnih interesa'', naglasio je Kukić.

Docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević je kazao da na BiH gleda kao na projekt koji je izraz nacionalističkih politika od devedesetih godina.

''Govoriti o sigurnosti u BiH je ustvari govoriti o nesigurnosti'', istaknuo je Kovačević.

Predsjednik ''Kruga 99''Adil Kulenović smatra da su sve vidljivije ideološke pripreme za buduće moguće sukobe.

Kopirati
Drag cursor here to close