Debata

Wilders: Zabranit ću prodaju Kur'ana i zatvoriti džamije u Nizozemskoj

Vijesti / Flash | 14. 03. 2017. u 07:40 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Televizijsko sučeljavanje nizozemskog premijera Marka Ruttea i njegova suparnika Geerta Wildersa, protivnika domaćeg establishmenta, završilo se u ponedjeljak žestokom prepirkom o budućnosti zemlje, nakon kampanje koju je zasjenila diplomatska kriza s Ankarom.

Televizijski dvoboj se vodio nakon vikenda tijekom kojeg je izbila diplomatska kriza između Den Haaga i Ankare povezana s odlukom nizozemskih vlasti da turskim ministrima zabrane sudjelovanje na skupovima podrške predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

"Želim da Nizozemska bude prva zemlja koja će obuzdati loš populizam", rekao je Mark Rutte, govoreći o Brexitu i o predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama.

Premda bi ova presudna debata trebala utjecati na 60 posto još neodlučnih birača, nizozemski izbori se smatraju barometrom uspona krajnje desnice u Europi u ovoj godini u kojoj se održavaju izbori diljem kontinenta.

"Možemo reći da su ovi izbori četvrtfinale u pokušaju sprječavanja pobjede lošeg populizma", rekao je Rutte. "Polufinale je u Francuskoj u travnju i svibnju , a završnica u rujnu u Njemačkoj".

Ali ja "ne igram u četvrtfinalu", uzvratio je Wilders na kraju debate, "ja igram u završnici, u završnici protiv lažljivaca, protiv zakonodavaca".

Wilders je obećao da će, bude li premijer, zatvoriti granice za muslimanske imigrante, zabraniti prodaju Kur'ana i zatvoriti džamije, u zemlji s pet posto muslimanskog stanovništva.

"Želite li da novac ide tražiteljima azila, u Bruxelles i u Afriku, a ne vama, glasajte za VVD" Marka Ruttea, rekao je.

"Ako pak želite da Nizozemska opet bude naša, udaljite tog čovjeka i postavite mene" u premijerski ured, dodao je smjerajući na svog protivnika, prenosi Hina.

Premijer je u ponedjeljak kritizirao svog protivnika da je gurnuo zemlju u "političku krizu", predbacivši mu da se "radikalizirao" i zamjerivši mu zbog "ekstremističkih izjava" o nizozemsko-marokanskim državljanima.

"Nikada neću surađivati s takvom strankom, gospodine Wilders, ne u vladi", istaknuo je prvi put u njegovom prisustvu.

Premijer se zauzeo za "rješenje" krize s Ankarom, dok je Wilders na Twitteru zatražio od nizozemske vlade da pojača pritisak: "Protjerajte turskog ambasadora iz Nizozemske i čitavo društvo".

"Nije isto objavljivati poruke na Twitteru sa svog ležaja i upravljati zemljom", istaknuo je Rutte. "Ako vodiš zemlju, moraš donositi razumne odluke".

Zadnja anketa uglednog portala Peilingwijzer objavljena u nedjelju pokazuje da bi Rutteova stranka mogla dobiti 23 do 27 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta, što je daleko od 40 mjesta koliko ima trenutno.

PVV koji se protivi ulasku imigranata u Europu, zadnjih je tjedana pak doživio pad, i može računati na 19 do 23 mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close