Mišljenje Europske komisije

Wigemark predstavio ključne nalaze

Također, ističe da treba snažnije promovirati jednakopravnost žena jer su često izostavljene posebno u pružanju usluga.
Vijesti / Flash | 29. 05. 2019. u 16:12 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark danas je u Sarajevu predstavio ključne nalaze Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, koje je danas usvojila Europska komisija.

''Prvi put mišljenje daje sveobuhvatnu mapu puta - koraka koje potrebno da BiH poduzme na putu ka EU. Potvrđuje se da zemlja može postati članica. Međutim za realizaciju potrebnih političkih i ekonomskih kriterija mora postojati prava volja za realizaciju temeljnih uvjeta na svim razinama. Nije dovoljno tek deklarativno se ponašati već konkretno djelovati i osiguravati pravu promjenu'', rekao je Wigemark.

Naglasio je da će se od danas intenzivirati odnosi BiH i Europske unije i da pod hitno treba usvojiti Nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU.

Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a što će vjerojatno, kako kaže, potrajati mjesecima. Preporuka Komisije je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim razinama.

BiH treba otvoriti pregovore u onom trenutku kada se za to ispune uvjeti, te je u Mišljenju dano 14 ključnih prioriteta, među kojima je potreba napretka u vladavini prava i pravosuđu, izbori u Mostaru, reguliranje financiranje političkih stranaka, te unaprjeđenje propisa u oblasti javnih nabavki.

''Javna uprava mora biti profesionalnija i depolitizirana. Političke stranke i predstavnici stranaka ni na koji način ne smiju biti dijelom javne uprave. S tim u skladu potrebno je depolitizirati i restruktuirati javna poduzeća, a bilo kakva privatizacija mora biti transparentna'', istaknuo je Wigemark.

Također, ističe da treba snažnije promovirati jednakopravnost žena jer su često izostavljene posebno u pružanju usluga.

 ''Baš sam danas imao sastanak sa savjetodavnim odborom svih ženskih organizacija u BiH i usuglasili smo se da nema integracije bez istinskog sudjelovanja žena'', podcrtao je Wigemark.

Dodao je da BiH mora pokazati sposobnost da odgovori na sve obaveze u svim oblastima,  a ne samo u okviru 14 ključnih prioriteta.

U Mišljenju je na više od 170 stranica data analiza stanja u BiH u odnosu na standarde EU.

Podsjećamo, prije četiri godine stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prije tri godine podnesena je aplikacija za članstvo, a u februaru ove godine dostavljeni su odgovori na pitanja iz Upitnika Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close