Jačanje vladavine prava

Wigemark obišao radove na sudu u Ljubuškom

U izjavi za medije Wigemark je pojasnio kako je obnova zgrade Općinskog suda u Ljubuškom dio jednog šireg projekta kojeg EU provodi širom BiH na općinskim i na županijskim sudovima.
Vijesti / Flash | 03. 08. 2018. u 14:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Radio Ljubuški / Veleposlanik Wigemark u Ljubuškom

Voditelj Izaslanstva EU i specijalni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark u petak je obišao radove na obnovi zgrade Općinskog suda u Ljubuškom, te se sastao s predsjednicom tog suda Ankicom Čuljak. 

U izjavi za medije Wigemark je pojasnio kako je obnova zgrade Općinskog suda u Ljubuškom dio jednog šireg projekta kojeg EU provodi širom BiH na općinskim i na županijskim sudovima. 

''U kontekstu tih aktivnosti ja sam nedavno posjetio i Tuzlu gdje EU provodi slične projekte. Fokus nije samo na zgradama, ono što je još i važnije je sam rad i procedure i postupci koji se provode u ovim institucijama'', istaknuo je Wigemark te podsjetio i na izgradnju potpuno novih objekata u Trebinju i Bihaću.  

''Ja se mogu nadati nastavku ovih projekata, međutim sama sredstva ovisit će i o IPA projektima, odnosno, pretpristupnim fondovima iz EU. Sva dokumentacija je spremna, čeka se na potpis iz Predsjedništva BiH'', naglasio je veleposlanik Wigemark. 

Foto: Radio Ljubuški / Veleposlanik Wigemark u Ljubuškom

Inače, izgradnju Općinskog suda u Ljubuškom u vrijednosti od 374.000 eura financira Europska unija. Ovim projektom će se poboljšati uvjeti rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH. Ovaj projekt je dio šireg paketa pomoći od 20 milijuna eura koju EU daje BiH, kako bi se sanirale zgrade sudova i tužiteljstava diljem Bosne i Hercegovine, u okviru potpore jačanju vladavine prava u BiH. 

Na upit novinara o tome kako se BiH i Hrvatska mogu dogovoriti oko Pelješkog mosta s obzirom na to da EU financira izgradnju, Wigemark je rekao da je Europska komisija pažljivo analizirala samu aplikaciju RH za financiranje.  

 ''U tom proceduralnom djelu su analizirani svi elementi iz te kohezivne regionalne politike. To je nešto što je rađeno i u onim fazama u lipnju, prošle godine'', rekao je Wigemark i dodao da su rađene i dodatne provjere.  

''Pored toga, radile su se i dodatne provjere koje je na zahtjev dostavljala Republika Hrvatska. Na osnovu svih ti procedura Europska komisija je utvrdila da nema postojećih prepreka oko ovog kohezivnog dijela i nastavka aktivnosti. Što se tiče bilateralnih sporova na relaciji Hrvatske i BiH važno je da svi kanali ostaju otvoreni i da je komunikacija i dalje otvorena što se tiče ovog pitanja'', rekao je Wigemark.

Kopirati
Drag cursor here to close