'PrEUzmi inicijativu'

Wigemark: 'Najviše optimizma i inicijative među mladima'

''Nakon osam debata, ovo je deveta i ono što se potvrdilo u razgovoru s građanima, a što je meni i ranije bilo poznato je to da građane najviše brinu radna mjesta, perspektive...životna pitanja.''
Vijesti / Flash | 22. 07. 2019. u 14:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetom javnom debatom koja je danas održana u Zenici, ujedno je i okončan projekt 'PrEUzmi inicijativu', koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR). 

Proteklih mjeseci projekt je kroz slične debate realiziran na cijelom prostoru BiH, a šef Izaslanstva EU u BiH te specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark kazao je da mu je susret i razgovor na temu evropskog puta BiH s građanima Zenice ipak bio najvažniji sastanak u tom gradu. 

On se danas sastao i s premijerom Vlade ZDK Mirzom Ganićem te gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem. 

''Nakon osam debata, ovo je deveta i ono što se potvrdilo u razgovoru s građanima, a što je meni i ranije bilo poznato je to da građane najviše brinu radna mjesta, perspektive...životna pitanja. 

Zanimljivo je i da najviše optimizma upravo imate među mladima, dok je pesimizam prisutniji kod onih starijih generacija. Mladi su ti koji su, svakako, spremniji da preuzmu inicijativu '', ocijenio je veleposlanik Wigemark. 

On je dodao kako je građane, predstavnike nevladinog sektora te male i srednje poduzetnike i u drugim gradovima koje su posjetili, interesiralo kako pristupiti sredstvima iz fondova EU, ali i šira perspektiva BiH i njene mogućnosti, ustavne reforme... 

''Pedeset posto pravne stečevine EU provodi se na nižim, lokalnim nivoima. Prilike, kao što je i ovaj susret, nose mogućnost da vlasti saznaju šta je to što se od njih očekuje u procesu europskih integracija, a i sami građani da čuju direktno šta je to šta proces evropskih integracija donosi njima. Da razumiju da je riječ o jednom procesu koji je, zaista, cjelovit i sveobuhvatan, transformativan...koji nije rezervisan samo za političke elite ili političke lidere na najvišim nivoima i njihove odluke '', istaknuo je Wigemark. 

Francuski veleposlanik u BiH Guillaume Rousson također je istakao kako BiH ima europsku šansu i da, po njegovom mišljenju, bez obzira na sve opstrukcije, ne postoje prepreke koje ova zemlja ne može savladati na tom putu. 

''BiH je dobila šansu kroz mapu puta koja je jasno predočena od Europske komisije kroz mišljenje i analitički izvještaj. U njima su jasno utvrđeni uvjeti koje BiH mora da zadovolji, kako bi se priključila EU. Moj savjet stanovnicima BiH je da što brže prihvate ove uslove te da ih ispune, kako bi se u što skorijem roku priključili EU '', poručio je Rousson, koji je dodao da ispunjenje tih ciljeva i zadataka isključivo zavisi od BiH. 

Domaći ekspert za okoliš EU, Sarajlija Matrin Tais podvukao je kako mladim ljudima u BiH treba poručiti da uče i nauče te da budu dobri stručnjaci. 

''Da ulože u ovu zemlju. Nažalost, inicijativa Europe je, sada, a što se tiče naših mladih ljudi, da ih što više dođe u Europu. Sve su akcije takve. Ja mislim da Europa treba da nam pomogne ekonomski, da se razvijamo, da naši mladi ljudi ostaju ovdje. Mi trebamo pomoć Europe '', istaknuo je Tais. 

Hrvatska ekspertica Tamara Puhovski, koja je bila uključena u proces ulaska Hrvatske u EU, ističe kako BiH može neke stvari primijeniti iz te zemlje. 

''Danas je proces pristupanja drugačiji '', napomenula je Puhovski, koja je dodala da se više ne mora čekati ulazak u EU da bi se mogli koristiti benefiti, odnosno novac iz EU fondova. 

U tome, kako je ocijenila, Hrvatska i nije najbolji primjer. BiH, ističe, predstoji dug proces koji uz to zahtijeva proaktivnost i građana i države. 

''Jasna je perspektiva, ali će trebati vremena. Da se ne razmatra kako treba čekati do ulaska da se dogode dobre stvari - kaže Puhovski, koja je napomenula kako će od 1. siječnja 2020. godine upravo Hrvatska preuzeti predsjedavanje EU, a što bi trebala iskoristiti i BiH.''


Kopirati
Drag cursor here to close