Osvrt

Wigemark: Budućnost BiH je nesumnjivo u EU

Vijesti / Flash | 25. 03. 2017. u 09:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark podsjetio je u današnjem osvrtu da će Europska unija 25. ožujka obilježiti 60. godišnjicu od potpisivanja Rimskih ugovora koji su predstavljali prvi korak ka ujedinjenoj Europi.

''Od rođenja Europskih zajednica 1957., građani naših država članica uživaju šest desetljeća mira, prosperiteta i sigurnosti kakvi nisu zabilježeni do tada. Kontrast sa prvom polovicom 20. stoljeća ne može biti veći. Dva katastrofalna rata u Europi, između 1914. i 1945., ostavila su za sobom milijune mrtvih a kontinent razrušenim, podijeljenim i iscrpljenim. Za zemlje koje su dugo ratovale, europska integracija bila je najuspješniji mirovni projekt u našoj povijesti'', naveo je Wigemark.

Dodao je da živimo u nepredvidljivim vremenima a 60. godišnjica Rimskih ugovora je prilika, ne samo da reafirmiramo našu predanost vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji europski projekt već i da poduzmemo pragmatične i ambiciozne korake.

''Bosna i Hercegovina je najnovija europska zemlja koja je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, pokazajući da ostaje snažnom potreba za ujedinjenim europskim kontinentom. Budućnost BiH je nesumnjivo u Europskoj uniji, i mi ćemo nastaviti surađivati s vlastima, civilnim društvom, medijima i građanima ove zemlje na ostvarenju vaših težnji da se pridružite EU obitelji. Radimo to jer smo duboko uvjereni da će promjena koja je potrebna da bi BiH postala zemlja članica Europske unije istinski poboljšati živote građana ove zemlje'', rekao je Wigemark.

Istaknuo je da svijet prolazi kroz period velike neizvjesnosti: globalna ravnoteža moći se pomijera a međunarodni poredak zasnovan na pravilima prečesto se dovodi u pitanje, kao i da će Europska unija sve više biti vitalna snaga u očuvanju i jačanju globalnog poretka.

Wigemark je naglasio da je Europska unija druga svjetska ekonomija, najveće globalno tržište i vodeći strani investitor u najvećem dijelu svijeta.

Također, kazao je da EU ostvarila snažnu poziciju djelujući na globalnoj sceni zajednički i jednim glasom, igrajući ključnu ulogu kao članica Svjetske trgovinske organizacije u uklanjanju trgovinskih barijera, te zaključujući bilateralne trgovinske sporazume s brojnim važnim partnerima širom svijeta - kao što je nedavni CEFTA sporazum sa Kanadom, a što je omogućilo izvoznim tvrtkama EU da "procvjetaju" i otvore više od 30 milijuna radnih mjesta.

''Mi ulažemo u razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć više od ostatka svijeta zajedno. EU je sve aktivnija kao globalni pružatelj sigurnosti. Europska unija jeste i nastavit će da bude snažna, kooperativna i pouzdana sila. Naši partneri znaju za što se mi zalažemo. Mi se zalažemo za multilateralizam, ljudska prava, međunarodnu suradnju. Mi se zalažemo za održivi razvoj, inkluzivna društva, borbu protiv svih nejednakosti - u obrazovanju, demokraciji i ljudskim pravima. Za nas to nije humanitarno djelovanje: to je također pametno ulaganje u vlastitu sigurnost i prosperitet'', naveo je, između ostalog, Wigemark, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close