Zapovjednik EUFOR-a u BiH

Waldner: EUFOR obukom pomaže OS BiH da dostigne samoodrživost

Vijesti / Flash | 10. 07. 2017. u 10:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

General-bojniku Antonu Waldneru navršava se 100 dana obnašanja dužnosti zapovjednika Snaga Europske unije (EUFOR).

Razmatran je stoga rad koji EUFOR obavlja u Bosni i Hercegovini pomažući pri održavanju sigurnog i stabilnog ozračja.

''Od 2004. godine, EUFOR je odgovoran za provedbu vojnih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma na temelju izvršnog mandata koji ima prema povelji Ujedinjenih naroda. Njegova misija je davanje doprinosa održavanju sigurnog i stabilnog ozračja u Bosni i Hercegovini i pružanje pomoći pri stvaranju klime za nastavak mirovnog procesa. Od 2010. godine, EUFOR je usredotočen na osposobljavanje i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine'', ističe Waldner.

Dodaje kako je odgovornost za izvršenje mnogih zadaća predana domaćim vlastima po načelu “domaće vlasništvo” i u skladu sa kretanjem Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji. Međutim, EUFOR zadržava potpunu odgovornost i nadležnost za ponovno preuzimanje kontrole, ako to situacija bude nalagala.

Na pitanje što podrazumijeva osposobljavanje i obuka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i koja je uloga EUFOR-a, Waldner kaže da osposobljavanje i obuka spadaju u glavne aktivnosti EUFOR-a.

''To je program prema kome se vlastima Bosne i Hercegovine pruža stručna vojna i tehnička potpora, čiji je cilj da se u dogledno vrijeme dostigne samoodrživost. Program se provodi u bliskoj suradnji sa NATO-om kroz aktivnosti obuke, mentorstva, praćenja aktivnosti i savjetovanje Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u cijelom zapovjednom ustroju. Osposobljavanje i obuka se ostvaruju putem pridruženih savjetodavnih timova, mobilnih timova za obuku i mobilnih timova za praćenje aktivnosti i mentorstvo'', kaže Waldner.

Prema njemu, EUFOR ima vodeću ulogu u fizičkom osiguranju i upravljanju zalihama naoružanja i streljiva u Bosni i Hercegovini, a glavni fokus je na streljivu.

“Glavni plan za streljivo, naoružanje i minsko eksplozivna sredstva”, koji su izradili EUFOR i međunarodna zajednica a potpisalo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, daje ustroj pomoću kog se to može uraditi. EUFOR ne osigurava samo osnovnu stručnu pomoć, potporu i praćenje aktivnosti na infrastrukturi lokacija za skladištenje, nego i uspostavljanje plana za učinkovito upravljanje životnim ciklusom streljiva'', kaže zapovjednika Snaga Europske unije.

EUFOR pruža i konkretnu pomoć vlastima i stanovništvu Bosne i Hercegovine kada je u pitanju deminiranje.

''EUFOR daje punu potporu deminerskoj bojni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kroz aktivnosti praćenja, savjetovanja i pomoći humanitarnom deminiranju, s ciljem poboljšanja operativne i logističke učinkovitosti te bojne. Ipak, odgovornost za fizičko uklanjanje mina ostaje na vlastima Bosne i Hercegovine.

Prema umjerenim procjenama, broj zajednica ugroženih minama u Bosni i Hercegovini je oko 1.417, a u zemlji još ima 1.141,1 km² sumnjivih opasnih područja na mine. Širom zemlje EUFOR održava predavanja o opasnostima od mina osjetljivim i ugroženim skupinama, kao što su: poljoprivrednici, šumska poduzeća i posebno djeca svih uzrasta, radi podizanja njihove svijesti i sigurnijeg ponašanja. Trenutno ima 123 instruktora koji drže predavanja o opasnostima od mina (54 EUFOR-ova i 74 Oružanih snaga Bosne i Hercegovina), koji su osnovni partneri lokalnim zajednicama u kojima djeluju'', kaže Waldner.

Za kraj kaže kako je sporazum “Berlin plus” sveobuhvatan paket sporazuma između NATO-a i Europske unije postignut 2002. godine.

''On Europskoj uniji omogućava pristup resursima i kapacitetima NATO-a pri operacijama potpore miru. Trenutačno je operacija EUFOR-a “Althea” jedina operacija koja se odvija prema sporazumu “Berlin plus”. U slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom ozračju, EUFOR može tražiti potporu NATO snaga. To se uvježbava na godišnjoj razini održavanjem niza vježbi pod nazivom Brzi odgovor'', zaključuje razgovor Waldner.

Kopirati
Drag cursor here to close