Jasenovac

Vučić: Srbi su u vrijeme NDH bili žrtve državne politike istrijebljenja

Istaknuvši da od otvaranja Spomen parka 1960. godine nijedan srpski šef države nije došao, Vučić je rekao da se u školama o tom zločinu nedovoljno uči.
Vijesti / Flash | 26. 04. 2020. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija neće zaboraviti nijedan logor, nijednu grobnicu i nijedan zločin, niti imena onih koji su provodili državnu politiku istrebljenja srpskog naroda u vrijeme NDH, rekao je u nedjelju srpski predsjednik Aleksandar Vučić u povodu Dana sjećanja na žrtve Jasenovca.

"Nerijetko smo se stidjeli da to kažemo, nerijetko smo prikrivali, plašeći se da nekog ne uvrijedimo, plašeći se da nas netko poprijeko ne pogleda ili da nam neku težu riječ ne izgovori", rekao je Vučić u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici, gdje je položio vijenac za Dan sjećanja na žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu te ubojstvo oko 7.950 Srba s područja Srijema.

Vučić je podsjetio da je tijekom ofenzive ustaško-domobranskih snaga u koordinaciji s njemačkim postrojbama 1942. godine, po nalogu vodstva NDH stanovništvo s područja Fruške Gore i Srijema dovođeno u mitrovičku kaznionicu, a zatim na pravoslavno groblje gdje su strijeljani noću s 30. na 31. kolovoza do 11. rujna 1942.

Rad Pokretnog prijekog suda pod vodstvom zloglasnog Viktora Tomića, kojeg je poslao osobno Ante Pavelić, prestao je sa radom 16. septembra, istaknuo je Vučić, podsjetivši da je prve noći 30. kolovoza među 130 strijeljaninih ubijen i slavni slikar Sava Šumanović.

Istaknuvši da od otvaranja Spomen parka 1960. godine nijedan srpski šef države nije došao, Vučić je rekao da se u školama o tom zločinu nedovoljno uči.

"U našim školama i udžbenicima ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ni o našem Beogradu, ni o našoj Šumadiji, ni o našem Novom Sadu, ni o jugu, istoku i zapadu Srbije. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zvjerstva imaju drugačiji odnos prema onome što se zbivalo u Drugom svjetskom ratu", rekao je Vučić.

"Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ni Gradinu, Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motke, Šargovac, nijedan logor, nož, malj, metak, nijednu grobnicu, nijedan zločin, niti jedno ime onih koji su provodili državnu politiku istrebljenja čitavog jednog naroda, srpskog. Nemamo na to pravo jer bi na taj način okrenuli glavu od istine, pravde, slobode, vlastitog postojanja, pa i samog Boga u čije ime su nas ubijali“, rekao je Vučić, prenosi Hina.

On je u govoru, uz ubijenog slikara Savu Šumanovića, pobrojao još nekoliko žrtava, istaknuvši i ubojstvo 52 djeteta u školi "Đura Jakšić" u selu Šargovac.

"Njemački podaci su govorili da je u NDH ubijeno gotovo milijun Srba, što jasno pokazuje da je njihovo istrebljenje bila državna politika i da je to bio genocid, što se nikada ne smije zaboraviti", kazao je Vučić.

Srbija je "danas svjesna svoje povijesti i svog naroda" u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i u drugim državama, rekao je Vučić i poručio da "nikog ne ugrožava, ali neće odustati od svog identiteta i svoje kulture".

Vučić je poručio da šutnje o zločinima nad Srbima više ne smije biti te da se više nikada ne smiju dogoditi Jasenovac i Oluja.

Srbija i njezin narod danas upravljaju svojoj sudbinom, bez želje da upravljaju sudbinama drugih. Srbija je dovoljno velika da sada ima više prijatelja nego neprijatelja i da promiče suradnju u regiji, poručio je Vučić s komemoracijskog skupa u Sremskoj Mitrovici.

Kopirati
Drag cursor here to close