Usklađivanje s međunarodnim standardima

Mostar: Policajci učili o toleranciji prema javnim okupljanjima

Inspektor Anić je istaknuo da zakonski propisi moraju biti usklađeniji i bolji te naglasio kako je Policijska uprava u Mostaru uvijek imala toleranciju prema ljudima koji izražavaju svoje procese.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2019. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ova radionica je sigurno od velike koristi kako bi mogli daleko bolje usklađivati naše policijsko postupanje sa međunarodnim standardima'', rekao je Ranko Anić inspektor Policijske uprave u Mostaru na radionici ''Sloboda okupljanja i izražavanja'' održanoj u hotelu 'Mepas' u Mostaru u organizaciji misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

U Mostaru nije bilo zabrane okupljanja  

Cilj radionice bio je upoznati policijske službenike i stručne suradnike u policiji u HNŽ-u s međunarodnim standardima i propisima iz oblasti slobode mirnog okupljanja te razgovarati o izazovima u implementaciji domaćeg zakonodavstva. 

Inspektor Anić je istaknuo da zakonski propisi moraju biti usklađeniji i bolji te naglasio kako je Policijska uprava u Mostaru uvijek imala toleranciju prema ljudima koji izražavaju svoje procese.

Puno zakona, malo skladnosti

Službenik za ljudska prava za misije OSCE-a u BiH Igor Ličina naglasio je kako je situacija u zakonodavstvu BiH dosta šarolika, ali na način da postoji mnoštvo zakonskih rješenja koja postoje u entitetima, ali da su ti zakoni dosta slični i prilično neusklađeni sa međunarodnim standardima.

''Baš zbog toga danas govorimo o različitostima i o važnosti međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava i ostvarivanju prava na mirno okupljanje'', objasnio je Ličina. 

Ličina je naglasio važnost da policijski službenici primjenjuju ono što je trenutno zakonsko rješenje u područjima gdje rade, te su zbog toga na radionici izloženi priči o međunarodnim standardima i o aktivnostima koje se po poduzimaju radi usklađivanja lokalnog  zakonodavstva.

Podsjetio je da postoje određeni pomaci u vezi s tim obzirom da je federalni MUP prošle godine završio izradu nacrta federalnog zakona, što je važan korak jer nije postojao nikakav takav zakon.

Policijski službenik Policijske uprave Konjic Nail Balić kazao je kako im današnja radionica daje veliki doprinos u daljnjem djelovanju, ocjenjujući kako postoji dosta raznolikosti kada su u pitanju međunarodni standardi po kojima rade policijski službenici u HNK.

Istaknuo je da su mirna protestna okupljanja dosta osjetljiva tema te da svaki policijski službenik mora dobro ocijeniti situaciju na terenu kako ne bi došlo do kršenja ljudskih prava.

''Vjerojatno će u skorije vrijeme doći do usklađivanja standarda i da će nam biti puno lakše provoditi sve ove mjere i radnje na terenu koje smo vidjeli na današnjoj radionici'', kazao je Balić.

Kopirati
Drag cursor here to close