Vrgorački vukovi

Vukovi bi mogli postati opasna prijetnja Ljubuškom i Grudama

Vukovi bi mogli predstavljati i ozbiljnu prijetnju stočarima i lovcima iz Općina Grude i Ljubuški.
Vijesti / Flash | 21. 11. 2017. u 20:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Već godinama vukovi siju strah po vrgoračkim selima, pogotovo onim brdsko-planinskim. Stočari i lovci nemaju rješenja za ovaj problem, država čvrsto štiti vuka, kazna za njegov odstrjel bez dopuštenja je 42.000 kuna. U proteklih nekoliko godina na vrgoračkom području vukovi su zaklali desetke lovačkih pasa, koza, konja, ovaca, ždrjebadi, piše Slobodna Dalmacija.

Po brdima i planinama gotovo ništa ne može više ostati od njih, a kad u prirodi nestane plijena spuštaju se u sela i napadaju sve redom. Vrgorački stočari kad okrene zima, čvrsto pod ključem drže svoje blago u štalama. Rijetki idu, na ispašu i u brdo sa stadom, pa su nova meta ovih razularenih zvijeri-lovački psi. Lovci koji najbolje znaju stanje na terenu, smatraju da se broj jedinki vuka jako povećao u posljednje vrijeme i ako ne dođe do odstrjela, uništit će sve.

Vukovi bi mogli predstavljati i ozbiljnu prijetnju stočarima i lovcima iz Općina Grude i Ljubuški, no za sada nitko nije prijavljivao kako su viđeni na ovom hercegovačkom području, prenosi Rama-Prozor.info.

''Točno na Svi Svete, napali su i rastrgali lovačkog psa od Slavke Okmadžića Zečića iz Kozičkih Poljica, a prije nekoliko dana i mog trobojca. Dogodilo se to samo nekoliko stotina metara dalje od prvih kuća u selu, pas je potjerao divlju svinju, ali je i vuk po tragovima isto vrebao vepra. Vjerojatno su susreli, i vuk ga je počeo kidati, da nije bilo ogrlice na vratu zaklao bi ga. Spasila ga je ogrlica, jer ga nije mogao uhvatit za vrat. Znate da je svakom lovcu njegov pas prirastao srcu tako i meni moj trobojac. Sad ga liječim, dajem mu svaki dan inekcije. Pomalo se oporavlja'', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Jure Grljušić, poznati lovac iz Mijaca.

Lovci iz ovog kraja postavili su nekoliko kamera u prirodu kako bi saznali koliko se vukova nalazi oko njihovih sela. Saznali su da su dobili cijelu jednu obitelj.

''Koliko imam informacije kamera je zasad uhvatila vučicu i četiri mlada vuka. Znači, nedavno su se razmnožili. Tko će to zaustaviti kad porastu malo?'', pita se Grljušić.

Kopirati
Drag cursor here to close