Tonino Picula

Vučićeva represija glavna zapreka Srbiji na putu prema EU

"Slike nasilja građani Srbije i šire su uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija (poput N1 televizije i Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti", dodao je.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2020. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula poručio je u četvrtak da je represivna politika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića glavna zapreka srpskom putu prema EU i pozvao je kolege iz Europske pučke stranke da ga prestanu podržavati.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić prozvala je Piculu, slovensku eurozastupnicu Tanju Fajon i povjerenicu Vijeća Europe za ljudska prava da izravno potpiruju nerede u Beogradu.

Picula je kazao da je razočaran tim optužbama bez ikakvih dokaza, a prizore poolicijske brutalnosti prema prosvjednicima na ulicama Beograda nazvao "šokantinim", javlja Hina.

"Mirni prosvjedi građana protiv nedosljednosti srpske vlade i predsjednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom koronavirusom eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa", priopćio je Picula.

"Slike nasilja građani Srbije i šire su uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija (poput N1 televizije i Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti", dodao je.

Vodstvo Srbije pozvao je da se suzdrži od nasilnih reakcija na prosvjede u Beogradu i Srbiji, a prosvjednike da svoje zahtjeve mirno i argumentirano predstave.

"Ujedno očekujem od kolega iz Europske pučke stranke (EPP), čiji je Vučićeva stranka član, da prestanu s kontraproduktivnom politikom prema zemljama u jugoistočnoj Europi i prešutnim odobravanjem, a nekad i direktnom podrškom sestrinskim strankama čije su politike i vrijednosti u direktnoj suprotnosti zajedničkim europskim vrijednostima", naglasio je Picula.

"Upravo su rastakanje demokratskih institucija u Srbiji i jačanje Vučićevih autoritarnih praksi među glavnim preprekama osjetnom napretku na putu Srbije u Europsku uniju", tvrdi Picula, svojedobno predsjednik radne skupine za zapadni Balkan i izvjestitelj EP za preporuke o proširenju, te izvjestitelj za Crnu Goru i novi paket pretpristupne pomoći IPA III, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close