Sastanak s predstavnicima stranaka

Vučić dolazi u RS zbog 'komplikacija u regiji'

Spekulira se da bi Aleksandar Vučić mogao pozvati predsjednike stranaka iz Republike Srpske da zajedno s SNSD-om i koalicijom pokušaju formirati vlast na razini BiH.
Vijesti / Flash | 20. 09. 2019. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnike stranaka iz Republike Srpske predsjednik Srbije sutra bi na sastanku u Beogradu mogao savjetovati da budu jedinstveni i da se založe za očuvanje mira, barem ako je suditi po posljednjoj izjavi Aleksandra Vučića. I dok su stranački funkcioneri uglavnom suglasni da Vučića treba saslušati, ima i onih koji misle da na sastanak čak ne treba ni otići.

Spekulira se da bi Aleksandar Vučić mogao pozvati predsjednike stranaka iz Republike Srpske da zajedno s SNSD-om i koalicijom pokušaju formirati vlast na razini BiH. Što se tiče SDS-a, Mirko Šarović nije dao precizan odgovor na pitanje ima li šanse za jedinstvo u Sarajevu. Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović kaže da očekuje konkretan i koristan razgovor.

Video: Aleksandar Vučić sutra sa predstavnicima stranaka iz Republike Srpske

“Što će biti rezultati tog razgovora, vidjet ćemo. Mi ćemo ovdje donositi odluke koje mislim da su jako važne za Bosnu i Hercegovinu, važne za Republiku Srpsku, važne i za Srbiju važne i za regiju”, rekao je Borenović.

“Jedinstvo, ovisi u čemu. U obrani interesa RS svakako. Ali, to podrazumijeva dogovor, ne da nam neko izdiktira što se pod tim jedinstvom podrazumijeva”, navodi predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Ne postoji dokument ili tekst kojeg će se predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske držati prilikom susreta s Aleksandrom Vučićem, kaže Šarović. Iako je poziv prihvatio bez dileme, ne misle svi SDS-ovci isto.

Dragan Mektić je na društvenim mrežama izjavio kako treba dobro razmisliti o odlasku jer je, kako je napisao, Vučić tijekom izbora radio protiv SDS-a.

Dok socijalisti pozivaju na strateški dijalog Srba i Bošnjaka, lider SNSD-a Milorad Dodik poručuje da svi srpski predstavnici treba da imaju jedinstven stav.

“Мi vjerujemo da Republika Srpska može da se brani samo jasnim, energičnim stavom bez oklijevanja i bez ikakvog uvažavanja drugih u pogledu štete koja bi se mogla nanijeti Republici Srpskoj”, tvrdi Dodik.

Funkcioneri SDA ponavljaju da ne vide zbog čega je deklaracija proizvela takve reakcije, jer su, kako kažu, slične programske ciljeve imali i ranije. Očekuju da će predsjednik Srbije poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Ne mislim da se bilo tko, a to je u skladu i s međunarodnim pravom, može i treba miješati u unutarnje poslove drugih država kao što se BiH ne miješa u unutarnje poslove bilo koje države, pogotovo ne u poslove naših susjeda, i to očekujem ako dođe do susreta u subotu”, jasan je potpredsjednik SDA Denis Zvizdić.

Za predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, povod za sastanak na koji će doći predsjednici stranaka iz Republike Srpske je to što se, kako je naveo, situacija u regiji komplicira, i što je neophodno očuvati mir.

Vučić je i ranije, u više navrata jasno rekao da ne može da se miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine. Praksa pokazuje da je politički vrh zvao na slične sastanke uglavnom u vrijeme kriza.

Posljednji put vlast i opoziciju iz Republike Srpske okupio je 2016. godine, nakon što je Vijeće za implementaciju mira (PIC) pozvalo vlast Republike Srpske da odustane od referenduma o Danu Republike.

Kopirati
Drag cursor here to close